VN onderzoekt chemische aanval in Syrië
Foto: AFP
VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon start een onderzoek naar een aanval met chemische wapens in het conflict in Syrië.

Ban Ki-moon kondigde donderdag aan dat er een onderzoek opgestart zal worden naar gebruik van chemische wapens in het nu al twee jaar durende conflict in Syrië. Hij huldigt daarmee de vraag in van de Syrische regering.

'Ik heb besloten een onderzoek uit te voeren en te kijken naar het specifieke incident dat door de Syrische regering onder mijn aandacht gebracht werd', verklaarde de VN-topman. Het gaat om een aanval van 19 maart.

Het Assad-regime en de rebellen beschuldigen elkaar van een chemische aanval, met zeker 25 doden als gevolg. Het is onduidelijkheid troef. Hoewel het onwaarschijnlijk is dat opstandelingen over chemische wapens beschikken, 'bevestigde' Moskou woensdag dat nieuws. Rebellen van het Vrije Syrische leger kaatsen echter de bal terug en stelt dat raketten van het regeringsleger 'niet conventioneel materiaal' bevatten.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft alvast verklaard dat de Verenigde Staten 'zeer sceptische' is ten opzichte van de claims van het Syrische regime. 'Het gebruik van chemische wapens zou een game changer zijn', vindt Obama.