Reynders: ‘Metropolitane gemeenschap kan drang naar Brusselse uitbreiding wegnemen'
Foto: BELGA

MR-vicepremier Didier Reynders vermoedt dat een vlotte samenwerking binnen de nieuwe metropolitane gemeenschap de drang naar een uitbreiding van Brussel ook binnen zijn eigen partij zou kunnen doen verstommen. Dat zei hij donderdag op een lunch bij VOKA. Brussel moet voor hem wel als volwaardig gewest kunnen werken.

Naast bevoegdheidsoverdrachten en een nieuwe financieringswet roept de zesde staatshervorming ook een metropolitane gemeenschap in het leven. Het moet een overlegorgaan worden met de gewesten en alle gemeenten van het oude Brabant. N-VA trok fors van leer omdat ze een sluipende uitbreiding van Brussel vreest, maar ondernemersorganisatie VOKA juicht het initiatief toe.

Uitbreiding

Niettemin toonden ook enkele bedrijfsleiders zich op de lunch van VOKA Brussel - weldra trouwens omgedoopt tot ‘VOKA Metropolitan' - ongerust over de plannen. Gastspreker Didier Reynders kreeg daarbij voor de voeten gegooid dat ook op de website van zijn partij zo'n Brusselse uitbreiding niet afgezworen wordt.

Reynders sprak dat niet tegen, maar minimaliseerde een en ander door te verwijzen naar de statuten van N-VA en PS. ‘Bij anderen lees ik dat bovenaan hun statuten staat dat ze een onafhankelijk Vlaanderen willen of nog steeds de klassenstrijd nastreven', nuanceerde hij.

Van tafel

Bovendien zou de metropolitane gemeenschap de kwestie volgens Reynders zelfs helemaal van tafel kunnen vegen. ‘Dat zal afhangen van de realiteit in de komende jaren', klonk het. ‘Als het tot een echte samenwerking kan komen, dan zou die metropolitane samenwerking voldoende kunnen zijn zonder verdere eisen.'

Brussel wereldwijd in de markt zetten als sterk merk, noemde Reynders zelf alvast als iets waar hij dringend rond wil samenwerken. ‘Onze diplomatie heeft Brussel nodig', onderstreepte hij. ‘De rol als Europese en internationale hoofdstad en diplomatiek kruispunt is het unique selling proposition van onze hoofdstad.'

Bevoegdheid

Reynders wil een betere bevoegdheidsverdeling tussen het gewest en de 19 gemeenten, waarbij het gewest de touwtjes rond mobiliteit, veiligheid, integratie en misschien ook professionele opleidingen in handen krijgt. Maar de nabijheid van een lager niveau blijft voor hem belangrijk.

Tot slot kwam Reynders nog terug op de kritiek dat Brussel zo veel politici telt, op gemeentelijk en gewestniveau. ‘Dat heeft misschien toch ook te maken met het beschermen van een minderheid', hekelde hij. ‘Vlaams-Brabant telt minder inwoners, maar heeft toch wel meer politici dan Brussel.'