Bart Swings: ‘Ik speelde alles of niets'
Bart Swings. Foto: AFP

Internationaal schaatsen is een leerproces. Dat heeft Bart Swings donderdag aan den lijve ondervonden. Op de eerste dag van de wereldkampioenschappen schaatsen per afstand in het Russische Sochi maakte de 22-jarige Leuvenaar een fout. Bij het wisselen van baan in zijn rit op de 1.500 meter moest hij inhouden en verloor hij zijn snelheid. De dertiende plaats was het resultaat voor de zwaar ontgoochelde Swings.

Door af te remmen voorkwam Swings dat hij in botsing kwam met zijn tegenstander, de Rus Denis Yuskov.

‘Ik ging aanvankelijk hard door. Dat was een beginnersfout. Als ik de bocht wijder had genomen, waren er geen problemen geweest. Maar ik speelde alles of niets. Nu moest ik zoveel aan snelheid inboeten, dat ik met op slag in een kansloze positie ben geraakt.'

Yuskov won niet alleen de rit maar ook de wereldtitel in 1:46.32. De Amerikaan Shani Davis eindigde als tweede, de Rus Ivan Skobrev werd derde. Swings noteerde 1:48.39.

Dat Yuskov als opvolger van de afwezige Canadees Denny Morrison de titel greep, was voor Swings niet echt een verrassing. ‘Net als ik had hij dit seizoen een wereldbekerwedstrijd gewonnen. Wie hem de laatste weken bezig heeft gezien, wist dat hij een van de kandidaten was.'

De ingenieursstudent uit Herent heeft maar 24 uur om van deze klap te herstellen. Vrijdag start hij op de vijf kilometer. Ook de tien kilometer staat zaterdag nog op het programma.

‘Ik denk dat het me wel gaat lukken hier overheen te stappen. Al waren mijn kansen op de 1.500 meter natuurlijk wel veel beter. Bijzonder zenuwachtig was ik niet. Ik heb vandaag weer iets geleerd.'

Voor een kleine duizend toeschouwers, de inwoners van Sochi lopen vooralsnog niet erg warm voor schaatsen, hadden de deelnemers veel moeite om scherpe tijden neer te zetten. De chrono's vielen tegen. De gloednieuwe piste ziet er schitterend uit, maar schaatsers zijn gewend op gladder ijs te schaatsen. Ze spraken van stroef ijs. Daardoor kwam winnaar Yuskov niet toe aan de tijd die Swings twee weken geleden in Heerenveen neerzette (1:45.50).

Ook coach Bart Veldkamp, de enige schaatser die voor België een prijs bij de WK afstanden haalde, had op tijden rond de 1:44 gemikt. Alleen op hooglandbanen, waar de luchtweerstand veel geringer is dan op zeeniveau (Salt Lake City en Calgary) wordt sneller geschaatst. Het wereldrecord staat op 1:41.04.