Schotten beslissen op 18 september 2014 over onafhankelijkheid
SNP-partijleider Alex Salmond Foto: reuters

Schotland zal zijn referendum over onafhankelijkheid van Groot-Brittannië houden op 18 september 2014. Dat heeft premier Alex Salmond donderdag aan het Schotse parlement gezegd.

‘Ik geloof dat de Schotten zullen stemmen voor onafhankelijkheid om een beter land te creëren dan wat we nu hebben', verkondigde de 58-jarige Salmond die eerder al had laten weten dat we een referendum konden verwachten in het najaar van 2014. ‘Een ja-stem betekent een toekomst waarbij we honderd procent zeker kunnen zijn dat de Schotten de overheid krijgen waarvoor ze gestemd hebben.'

Zijn partij, de Scottisch National Party (SNP), won bij de verkiezingen van mei 2011 een meerderheid in het Schotse parlement waardoor Salmond eindelijk zijn kans schoon zag om de vijf miljoen Schotten vanonder de Britse vlag te leiden. Eerste opiniepolls volgen nog niet in die droom: voorlopig stemt slechts dertig procent van de Schotten voor onafhankelijkheid, terwijl vijftig procent het land wil houden zoals het nu is.

De krijtlijnen van het referendum werden in oktober al afgesproken met de Britse premier David Cameron. Kiezers zullen slechts één vraag voorgeschoteld krijgen: ‘Moet Schotland een onafhankelijk land worden?' Ook 16- en 17-jarigen zullen aan de stemming mogen deelnemen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig