Een 37-jarige Surinamer uit Lommel is donderdag bij verstek veroordeeld tot 18 maanden effectief door de correctionele rechtbank van Hasselt. Daar bovenop moet de man 6.000 euro boete betalen voor zijn cannabisplantage. De rechter beval de onmiddellijke aanhouding van de Surinamer en heeft een som van 5.800 euro verbeurd verklaard.

In de kelder van zijn huurwoning had de man tussen februari en 7 juni 2012 een wietplantage staan. Heel toevallig werd die ontdekt bij een schietincident aan zijn woning in de Schommelstraat. Daarbij werden de banden van zijn wagen stukgeschoten.

Toen twee breedgeschouderde personen kort daarna bij de Surinamer aanbelden, haalde hij een geweer boven en schoot hij in de richting van de twee mannen. Een van hen werd geraakt in de zij en vluchtte. Anderhalve kilometer verder ging hij in een frituur om hulp te vragen. De frituuruitbater verwittigde meteen de hulpdiensten, waarna de politie de gewonde man in de boeien sloeg. Ook de Surinamer en zijn partner werden opgepakt.