Gazelco vreest voor de toekomst van de stoom- en gascentrale (STEG) Gent-Ham, die momenteel als een soort piekcentrale fungeert. Uitbater EDF-Luminus voert een onderzoek naar de toekomst van die centrale. EDF-Luminus gaat vanaf juli 2014 de centrale van Seraing ‘tijdelijk buiten gebruik stellen'.

Het onderzoek rond de centrale in Ham zou tegen de zomer moeten afgerond zijn. ‘Er wordt ook bestudeerd of de warmtedistributie voor gebouwen van de stad Gent, de universiteit, sociale woningen en de privé, losgekoppeld kan worden van de STEG-centrale en alleen verdergezet kan worden', aldus Natasja Boonen (Gazelco). In de centrale Ham werken ongeveer 50 mensen.

In een reactie meldt EDF-Luminus dat een sluiting van de Gentse centrale niet aan de orde is.

Besparingsplan

Op een bijzondere ondernemingsraad heeft EDF-Luminus een besparingsplan voorgesteld. De elektriciteitsproducent wil 20 procent op de operationele kosten tegen 2015 besparen. Dat zal ook gevolgen hebben voor de werknemers in Gent, Brussel en Hasselt.

‘De directie heeft vijf cao's opgezegd, sommige daarvan gedeeltelijk', aldus Boonen. Ook een aantal tijdelijke contracten zullen niet meer verlengd worden, een aantal pensioneringen of mensen die ontslag nemen, zullen niet meer vervangen worden en er wordt ook bespaard op consultants en externe werknemers. In Gent, Brussel en Hasselt zijn er vanmiddag informatievergaderingen De vakbonden en directie zitten vanaf volgende week samen.

Seraing

Vanaf juli 2014 wordt de stoom- en gascentrale van Seraing ‘tijdelijk buiten gebruik gesteld'. EDF-Luminus onderzoekt ook een technische aanpassing van de centrale van Angleur, opdat die de verbruikspieken zou kunnen opvangen. ‘Wat aangekondigd werd, is nog ingrijpender dan wat we vreesden', zegt Didier Nicaise van de socialistische bond Gazelco.

EDF-Luminus baat vier STEG-centrales uit in België. De centrale van Seraing is verlieslatend. In 2012 werkte ze minder dan 1.000 uren, zegt de directie in het persbericht.

‘In heel België zou men het personeelsbestand van 1.080 medewerkers willen doen krimpen tot 800', zegt Nicaise nog.