‘Minstens tien doden bij geweld tussen moslims en boeddhisten in Myanmar'
Meikhtila Foto: AP

In het centrum van Myanmar zijn woensdag minstens tien mensen om het leven gekomen bij rellen tussen moslims en boeddhisten. Dat melden verschillende getuigenissen.

‘Ik heb meerdere lijken gezien na het geweld van deze morgen. Meer dan tien personen zijn gedood', zei Win Htein, een volksvertegenwoordiger uit Meikhtila die tot de Nationale Liga voor de Democratie (NLD) van opposante Aung San Suu Kyi behoort. In zijn stad werd een avondklok ingesteld als gevolg van een uitbarsting van geweld na een ruzie die woensdag ontstond op een markt tussen een moslimverkoper en klanten.

‘De avondklok werd opgelegd omdat de situatie verergerde', vertelde een politieverantwoordelijk aan het Franse persbureau AFP. ‘Wij proberen de situatie onder controle te houden (...) Die is nog niet genormaliseerd.'

Religieuze spanningen

Volgens de politie zijn woensdag twee mensen gedood, onder wie een boeddhistische monnik, maar donderdag was geen enkele officiële balans beschikbaar. ‘Drie moskeeën werden vernield. De avondklok blijft van kracht van 20.00 uur tot 5.00 uur ‘s morgens', preciseerde een politiebron.

Een inwoner van de stad bevestigde de chaos aan AFP. ‘Ik zag veel lijken', zei hij. Ook hij sprak van ‘meer dan tien' slachtoffers. ‘De politie krijgt de mensen niet onder controle, er zijn groepen in de straten met messen en stokken.'

De volksvertegenwoordiger bevestigde van zijn kant dat het om ‘religieuze spanningen' ging. Hij schat dat de stad 80.000 inwoners telt, van wie ongeveer 30.000 moslims, die tot nu zonder veel problemen samenleefden met de boeddhisten.

Minderheid niet erkend

Twee golven van geweld tussen de leden van het boeddhistische Rakhine-volk en de staatloze moslims van de Rohingya-minderheid leidden in 2012 in de westelijke deelstaat Rakhine tot minstens 180 doden en meer dan 115.000 ontheemden.

De Myanmarese staat erkent de 800.000 Rohingya in de staat Rakhine niet als een minderheid van het land. Na decennia van allerlei pesterijen en georkestreerde onderdrukking door de militaire junta - die in 2011 werd opgeheven na vijftig jaar aan de macht te zijn geweest - worden ze nog altijd beschouwd als illegale immigranten door de meerderheid van de Myanmarezen, die hun vijandigheid tegenover hen niet verbergen.