PKK-leider Ocalan roept op tot wapenstilstand
Koerden over heel de wereld houden soms steuntbetogingen voor Ocalan.

De gedetineerde leider van de verboden Koerdische Arbeidspartij PKK, Abdoellah Ocalan, heeft volgens berichten in de Turkse pers donderdag een wapenstilstand in het Koerdisch conflict aangeboden. Hij wil ook dat PKK-strijders zich uit Turkije terugtrekken. Turkije reageert verheugd.

‘Wij zijn in een fase aangekomen waarin de wapens moeten zwijgen [...]. Gewapende elementen moeten zich terugtrekken tot buiten de Turkse grenzen', luidde het in een door Koerdische politici voorgelezen verklaring waaruit de Turkse media citeerden. ‘De tijd is gekomen om de politiek voorrang te geven. Ons doel is een democratisering over geheel Turkije.'

De PKK strijdt sinds het begin van de jaren tachtig voor onafhankelijkheid van of grotere autonomie voor het Koerdisch gebied in Turkije. Koerdische organisaties klagen over een systematische discriminatie van hun volk door de Turkse staat.

Turkije, de VS en Europa zien de PKK als een terreurorganisatie. Turkije liet donderdag weten verheugd te zijn met de oproep tot wapenstilstand.