Gokhulp.be helpt mensen met gokprobleem
Foto: © Erwin Mynsberghe

De tweetalige website Gokhulp.be moet mensen met gokprobleem helpen. Het bevat een gratis informatie- en hulpaanbod en bezoekers blijven anoniem. De site is donderdag gelanceerd.

De site werd gelanceerd door de Kansspelcommissie, Le Pélican (een Franstalige vzw die onder meer mensen met een gokverslaving helpt) en CAD-Limburg (centrum voor alcohol- en andere drugproblemen) en bestaat uit twee delen. Het informatieve gedeelte bevat informatie over kansspelen, gokproblemen en hulpverlening. Bezoekers kunnen er berichten plaatsen in een publiek forum. Familie en vrienden van problematische spelers kunnen er ook terecht voor tips en info. Personen die zichzelf vragen stellen over hun gokgedrag kunnen drie soorten zelftests invullen.

Daarnaast kan iedereen die met gokproblemen kampt, zich aanmelden bij het gratis online zelfhulpprogramma. Het programma duurt drie tot twaalf weken. Een reeks opdrachten moet deelnemers helpen bij het bereiken van hun doel. Wie zich aanmeldt voor het programma, kan via een beveiligd forum in contact komen met andere hulpzoekers.

Drempel verlaagd

‘De stap naar hulpverlening is voor problematische gokkers vaak groot door schaamtegevoel, angst voor onbegrip en een aanhoudende hoop problemen', luidt het bij de Kansspelcommissie. ‘Door met dit aanbod de drempel te verlagen, vinden spelers hopelijk sneller de weg naar correcte info en hulp.'

Gokhulp.be werd gefinancierd door de Kansspelcommissie. De twee delen op de website kosten 131.000 euro voor dit jaar. Elk jaar komt daar een kostprijs bij van 25.680 euro. De aanbesteding met een looptijd van een jaar is twee maal verlengbaar.