Regering gelooft Europese boete af te kunnen wenden
Alexander De Croo. Foto: BELGA

De stijging van het begrotingstekort van 2012 tot meer dan 3 procent van het bbp zal niet leiden tot een Europese boete. Dat was de algemene teneur in de regering voor de start van de begrotingsgesprekken. Verschillende vicepremiers pleitten opnieuw voor structurele maatregelen.

Het Planbureau voorspelde gisteren dat het tekort vorig jaar zou oplopen tot boven de 3 procent, in plaats van 2,96 procent zoals eerst was verwacht,. Het verschil zit volgens vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) in de berekening van het Planbureau, die het tekort van de gewesten, gemeenschappen en lokale besturen hoger inschat en het geen rekening houdt met de usurperende bevoegdheden.

Vande Lanotte: ‘Denk niet dat boete afhankelijk is van half procent'

Als het tekort hoger uitvalt dan 3 procent van het bbp, is er een kans dat de Europese Commissie België een boete oplegt. Vicepremier Johan Vande Lanotte (SP.A) gelooft echter niet dat het zo ver zal komen: ‘Is dat afhankelijk van 0,02 of 0,05 procent? Ik denk het niet.' Volgens Vande Lanotte betekent de Europese boete ook niet automatisch dat ons land geld verliest. Zo kan België de boete op een rekening storten, waar het dan weer interesten op vergaart.

De Croo wil een Europese boete dan weer absoluut vermijden, ‘door te tonen dat de goede inspanning van 2012 geen toevalstreffer was'. De liberale vicepremier pleitte daarbij nog eens voor structurele maatregelen: ‘Ik denk dat gaan bidden tot de Arme Klaren weinig effect zal hebben.'

‘Met een correct traject voor 2013 en 2014 is het perfect mogelijk geen boete te krijgen.' trad MR-vicepremier Didier Reynders zijn liberale partner bij. ‘Het belangrijkste punt is dat we structurele maatregelen nemen.

Geens pleit opnieuw voor ‘stukje eenmaligheid'

Ook minister van Financiën Koen Geens (CD&V) gelooft dat een boete vermijdbaar is, als ons land maatregelen neemt op langere termijn. Binnenkort moet ons land bij Europa immers een nieuw stabiliteitsprogramma indienen voor de periode tot 2016. Geens herhaalde wel dat ook ‘een stukje eenmaligheid' in die maatregelen geen kwaad kan.

‘Men weet wat Europa van ons vraagt en welke structurele maatregelen nodig zijn', stelde partijgenoot en vicepremier Pieter De Crem tot slot.

Donderdagmiddag onderbreken de ministers het begrotinsconclaaf tijdelijk voor de plenaire vergaderingen van Kamer en Senaat. In de vooravond zouden de gesprekken voortgezet worden.