Obama vindt dat Palestijnen eigen staat verdienen
De Amerikaanse president Barack Obama en zijn Palestijnse tegenhanger Mahmoed Abbas schudden elkaar de hand voor ze aan het gesprek beginnen. Foto: AP
VS-president Obama bracht donderdagmiddag een bezoek aan Ramallah, een Palestijnse stad op de Westelijke Jordaanoever in Israël. In een gesprek met Palestijns president Mahmoud Abbas zei hij dat de Palestijnen volgens hem 'onfair' behandeld worden. Maar hij herhaalde ook de blijvende VS-steun voor Israël.

De Amerikaanse president Barack Obama brengt momenteel een uniek bezoek aan het Midden-Oosten. Centraal staat het vredesproces tussen Israëli's en Palestijnen, dat al jaren aansleept. Eerst heeft hij een reeks diplomatieke gesprekken, en later op de dag neemt hij deel aan een cultuurprogramma met jonge Palestijnen.

In Ramallah, Obama's tweede halte, na Jeruzalem, ging hij in gesprek met de Palestijnse president Abbas. Die verwijt Obama dat Amerika te weinig druk uitoefent op Israël om het vredesproces weer op de rails te krijgen. Obama repliceerde dat de Verenigde Staten altijd Israël zouden steunen, maar dat hij wel vindt dat Palestijnen 'onfair' behandeld worden.

'Palestijnen verdienen eigen staat'

Obama vindt dat de Palestijnen een eigen staat verdienen. Een voorwaarde daartoe is  wel dat Isrël stopt met nederzettingen te bouwen op Palestijns grondgebied. Daarnaast moeten Arabische staten 'genormaliseerde relaties' nastreven met Israël.

Er moeten volgens Obama echte grenzen getrokken worden. Dat is volgens hem nodig voor een 'levensvatbaar en onafhankelijk Palestina'. Hij stelde dat mensen vrede creëren, geen politici. 'Wees zelf de verandering die u wilt zien', adviseerde hij.

Vier raketten 

Tijdens het bezoek van Obama werden vanuit de Palestijnse Gazastrook vier raketten afgevuurd naar het zuiden van Israël. Dat meldde de Israëlische politie donderdagmorgen.

Eén raket kwam in Sderot op de binnenplaats van een huis terecht en veroorzaakte daar materiële schade. Niemand raakte gewond.