Dijsselbloem erkent ‘systemisch risico' voor eurozone
Foto: AFP

Voorzitter Jeroen Dijsselbloem van de eurogroep heeft vanmorgen in het Europees Parlement erkend dat de huidige situatie in Cyprus een ‘systemisch risico' voor de eurozone betekent. Dijsselbloem nam de verantwoordelijkheid voor de omstreden beslissing om kleine spaartegoeden op Cyprus eenmalig te belasten.

‘In de huidige situatie bestaat er een systemisch risico. De onrust van de voorbije dagen heeft dat wel bewezen', stelde Dijsselbloem in een debat over de impasse rond het Europese reddingsplan na de verwerping van de heffing op spaartegoeden in het Cypriotische parlement. De Nederlander wees er wel op dat de schade op de financiële markten tot dusver zeer beperkt is gebleven.

Volledige verantwoordelijkheid

Als voorzitter nam Dijsselbloem de ‘volledige verantwoordelijkheid' voor de unanieme beslissing van de ministers van Financiën van de eurolanden om een lening van 10 miljard euro te koppelen aan een eenmalige heffing op spaartegoeden. Een Cypriotische bijdrage was echter ‘onvermijdelijk' om te garanderen dat het land de leningen ook daadwerkelijk kan terugbetalen.

Dijsselbloem denkt wel dat er hoe dan ook een heffing zal steken in het pakket waarover de Cypriotische regering zich momenteel beraadt. Hij hoopt wel dat Nicosia ‘een eerlijker evenwicht' vindt. De sociaaldemocraat beklemtoonde dat de eurogroep voorstander is van een grotere inspanning van de grote, buitenlandse spaarders op het eiland.

Rusland

Intussen lonkt Cyprus naar Rusland voor alternatieve oplossingen. In het licht van de houdbaarheid van de Cypriotische staatsschuld vindt Dijsselbloem het alvast niet aangewezen dat de Russen meer zouden lenen. Over een versoepeling van de voorwaarden van een bestaande lening van 2,5 miljard euro is wel al gesproken.

Dijsselbloem erkende tenslotte dat ‘meer tijd en communicatie' over de heffing veel onrust in Europa had kunnen vermijden. Hij beklemtoonde daarom nogmaals het verschil tussen ‘een soort eenmalige vermogensbelasting' en de wettelijke garantie dat spaartegoeden tot 100.000 euro worden beschermd bij bankfalingen.