'Geschrokken van omvang fraude'
Foto: photo news
KU Leuven-rector Mark Waer zegt te zijn geschrokken van de omvang van de universitaire fraude die donderdag aan het licht kwam. Tijd om qua controle een tandje bij te steken, vindt hij, en om misschien zelfs strafrechtelijke stappen te overwegen.

Donderdagochtend verklaarde de Leuvense rector dat wetenschappelijke fraude een wereldwijd probleem is, waar dus ook Vlaamse universiteiten mee geconfronteerd worden. 'We weten dat', klonk het, maar hij stelde wel te zijn 'geschrokken' van de omvang die donderdag aan het licht kwam..

Hoewel zoiets moeilijk te bewijzen is, veronderstelt Waer dat het fenomeen toeneemt. 'Daar zijn enkele verklaringen voor', denkt hij. 'De druk op onderzoekers neemt toe.' Een reden daarvoor is het toenemende aantal doctoraatsstudenten dat voor steeds meer concurrentie zorgt.

Ook de internationalisering van wetenschappelijk onderzoek verhoogt volgens Waer de druk op onderzoekers. 'We moeten opboksen tegen buitenlandse universiteiten met veel meer middelen.' En ook de strijd om gepubliceerd te worden in wetenschappelijke tijdschriften en de strijd om universitaire benoemingen doen weinig goed.

'Ontslag soms niet genoeg'

Waer stelt dat het terecht is om vragen te stellen bij de betrouwbaarheid van wetenschappelijk onderzoek uit het verleden. 'Het is wel een troost dat bedrog vroeg of laat altijd uitkomt.'

Om te sanctioneren vindt Waer dat strafrecht overwogen moet worden. 'Maar dat is niet voldoende. Je moet het op verschillende niveau's aanpakken.' Voorbeelden zijn volgens hem sensibilisering, zoals het artikel in Eos, persaandacht voor fraude, uitgebreidere inspecties, 'en uiteraard nog sterker penaliseren. Ontslag is soms niet genoeg.'

De rector belooft op korte termijn alvast eerste stappen qua sensibilisering. 'Een affichecampagne of iets dergelijks.' Studenten en onderzoekers moeten volgens hem ook nog wat bijgeschoold worden in wetenschappelijke integriteit, en de visitaties - labo's bezoeken - zullen ook opgedreven moeten worden.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in