Bonden roepen op om massaal verlof te nemen
Foto: photo news

De federale regering wil het systeem van loopbaanonderbreking voor leraren en ambtenaren herbekijken. Nu is dat vijf jaar, de regering wil die periode beperken tot één jaar. Het systeem kost immers veel geld, want wie voltijds loopbaanonderbreking neemt, krijgt zo'n 400 euro per maand. Vorig jaar spendeerde de overheid zo 204 miljoen euro aan het systeem.

Bovendien menen sommigen dat het systeem te vaak onterecht gebruikt wordt. ‘Er zijn zelfs leerkrachten die op wereldreis gaan tijdens hun loopbaanonderbreking, die dus gesponsord op reis gaan. Zulke uitwassen kunnen toch de bedoeling niet zijn?', zegt Luc Sels, professor economie van de KU Leuven.

Maar het voorstel van de federale regering botst meteen op forse kritiek bij de vakbonden. Met een e-mail aan hun leden zetten de onderwijsvakbonden leerkrachten aan om nog snel in te stappen in het systeem van loopbaanonderbreking. ‘ Was je nog van plan om te genieten van het stelsel van loopbaanonderbreking, dien dan NU je aanvraag in en wacht niet tot het einde van het schooljaar! ', klinkt het.

‘Een onverantwoorde en weinig solidaire actie', zegt Sels over de oproep van de vakbonden. ‘Nu dreigt een toeloop van aanvragen.'