Juichen bij slecht nieuws

In een normale wereld is het eenvoudig: is er goed nieuws, dan juichen we. Is er slecht nieuws, dan huilen we. Maar de financiële wereld voldoet niet aan die simpele wetten. En zo kwam het dat er gisteren bij de opening van de beurzen gejuicht werd, ondanks het slechte nieuws uit Cyprus, en dat er later op de dag nog eens gejuicht werd, hoewel de Fed de groeiverwachting neerwaarts bijstelde.

Dinsdagavond liep nabeurs het nieuws binnen dat het Cypriotische parlement het reddingsplan verwierp, en daarmee leek de crisis op het eilandje in de Middellandse zee terug naar af. Analisten verwachtten dan ook dat de beurzen gisteren bloedrood zouden openen. Maar dat was buiten de beleggers gerekend. Die hadden kennelijk al rekening gehouden met een Cypriotisch nee. Want nagenoeg alle belangrijke beursindexen eindigden gisteren in het groen. Ook de rentevoeten van de zuidelijke landen daalden, terwijl die van de sterke landen, zoals Duitsland, net stegen. De spreads namen dus af, wat aangeeft dat er minder spanning in de markt is. Nochtans zijn de problemen in Cyprus nog helemaal niet voorbij, maar mogelijk komt er wel hulp uit Russische hoek.

In de VS keken de beleggers niet zozeer naar het kleine Europese eilandje, maar naar de persconferentie van de Amerikaanse centrale bank, de Fed. De rente bleef ongewijzigd, maar dat was geheel volgens de verwachtingen.

Met grotere ogen werd gekeken naar de voorspellingen, waarvan de laatste van december dateren. Want ook hier speelt een vreemd mechanisme: goed nieuws betekent slecht nieuws voor de beleggers, en slecht nieuws is goed nieuws.

Dat zit zo. De Fed ondersteunt nu de economie met een soepel monetair beleid. Maandelijks koopt ze voor 85 miljard dollar aan overheidspapier en hypotheekproducten in. Maar ooit stopt dat programma, namelijk als de Fed de economie als voldoende hersteld beschouwt. Elk streepje goed nieuws betekent dus een stapje dichter bij het einde van de ondersteuningsprogramma van de Fed.

‘De arbeidsmarkt toont tekenen van verbetering in de komende maanden', liet de Fed gisteren weten. ‘De data suggereren een terugkeer naar gematigde groei na een pauze op het einde van vorig jaar.'

Maar echt goed nieuws was dat niet: in vergelijking met de vorige voorspelling moest de Fed haar maximale groeiverwachting met 0,2 procentpunt neerwaarts bijstellen. Voor 2014 daalt de verwachting met 0,1 procentpunt. De werkloosheid gaat de goede kant op, aldus de Fed. Bij de vorige voorspelling gingen ze nog uit van 7,4 à 7,7 procent op het einde van het jaar, nu verlagen ze dat naar 7,3 tot 7,5 procent. Maar aan het opkoopprogramma wordt niet geraakt, ook omdat de Fed een strikter begrotingsbeleid verwacht. En dus schoten na de mededeling van de Fed de Amerikaanse beursindexen meteen nog een tikkeltje hoger.