De geheimen van de fondsenbeheerders
Foto: Steve
Ondanks de moeilijke vooruitzichten was 2012 voor veel beleggingsfondsen een topjaar. Hoe hebben de beheerders van de best renderende fondsen het aangepakt?

Franklin Templeton mikt op ondergewaardeerde deviezen

Historisch lage rentes en toch een stevig rendement neerzetten met een groot gamma vastrentende beleggingsfondsen. Het was afgelopen jaar niet zo moeilijk, achteraf bekeken toch. Maar bij het begin van 2012 dacht iedereen dat de rentebodem al was bereikt. Hoe speelde Franklin Templeton daar op in?

‘In 2012’, zeggen fondsbeheerders Michael Hasenstab en Sonal Desai, ‘hebben onze fondsen voordeel gehaald uit onze visie op lange termijn die we, ondanks de vele stormen op de financiële markten, strak hebben aangehouden. Wij hielden, tegen de algemene marktconsensus in, vast aan onze overtuiging dat de eurozone niet uiteen zou of zal vallen, dat China niet op een harde landing afstevende en dat de Verenigde Staten niet in een recessie zullen belanden.’

‘En wat wij verwacht hadden’, zegt Hasenstab, ‘is gebeurd. De landen met stevige economische fundamenten zagen een stroom kapitaal hun richting uitkomen. Die stroom was afkomstig van de landen die nooit geziene inspanningen aan het leveren zijn om hun begroting en hun hele economie weer op de rails te krijgen.’

‘Onze fondsen hebben op die manier een mooi resultaat kunnen neerzetten. Investeringen in lokale munten, een voorkeur voor bedrijfsobligaties en lange posities op landen als Ierland, Indonesië en Mexico legden ons geen windeieren.’

Voor dit jaar maken Hasenstab en Desai zich zorgen 'over de massale hoeveelheid liquiditeiten die de obligatiemarkten het afgelopen jaar hebben overspoeld. De koersen zijn daardoor in die mate gestegen dat het rendement tot een extreem laag niveau is teruggevallen’.

Hattrick voor Threadneedle  

De Britse vermogensbeheerder Threadneedle had het afgelopen jaar niet alleen het beste groot gamma aandelenfondsen in huis, maar ook nog eens het beste gamma gemengde fondsen, waar dus zowel aandelen als vastrentende waarden een plaats in krijgen. Een mooie prestatie die nog meer glans krijgt omdat het al het derde jaar op rij is dat Threadneedle de andere vermogensbeheerders zo het nakijken geeft.

'We waren duidelijk pessimistischer dan vele anderen', grinnikt Feike Goudsmit, de directeur Benelux van de vermogensbeheerder. ‘Het LTRO-programma van de Europese Centrale Bank, dat tot twee keer toe spotgoedkope kredieten met een looptijd van drie jaar toestond aan de banken, stelde ons gerust.’

Threadneedle werd gerustgesteld en bleef er dus van uitgaan dat dat de rente op middellange termijn niet zou gaan stijgen. De vermogensbeheerder kreeg niet alleen gelijk, hij stelde samen met ons ook vast dat de rente zelfs nog verder daalde en dat er afgelopen jaar dus behoorlijk wat rendement te rapen viel op een markt waar niemand dat echt had verwacht.

Dit jaar wordt het moeilijker. Hoog renderende obligaties en vastrentend papier uit opkomende markten bieden hoge transparantie en een betere risico/opbrengst-verhouding dan staatsobligaties van de Europese kernlanden. Voor beide soorten papier verwacht Goudsmit blijvende belangstelling.

MFS Meridian focust op heel lange termijn

De Amerikaanse vermogensbeheerder MFS Meridian doet bij weinig particulieren een belletje rinkelen, maar de groep uit Boston won niet toevallig de prijs voor beste fondsenhuis ‘klein gamma aandelen’.

Een beetje jammer, maar de fondsen van deze specialist in aandelen (238 miljard dollar van de 338 miljard dollar is belegd in aandelen, waarvan 64 procent buiten de VS) blijven in België voorbehouden voor de erg grote spelers. Maar niet getreurd: een speler zoals het Schotse Aberdeen Asset Management huldigt een gelijkaardige beleggingsstrategie en is wel actiever om de Belgische markt te veroveren.

Beheerder Sino Krijgsman legt uit dat MFS zich bij uitstek richt op de lange termijn. Het fonds dat wereldwijd in aandelen belegd (MFS Meridian Global Equity fund) behaalde in 2012 een opbrengst van 19,4 procent. Dat is uiteraard een heel mooi rendement, maar het bijzonderste is toch dat de fondsbeheerders maar 10 procent van de portefeuille verhandelden.

Dat wil zeggen dat de portefeuille bijna onveranderd bleef. ‘Meestal houden we dezelfde aandelen heel lang bij’, verklaart Krijgsman. ‘De grootste belegging in het globale aandelenfonds is Nestlé en dat zit er al 14 jaar in’. 

Pimco is pessimistischer dan de consensus

 

De fondsbeheerders van Pimco zien de economie van de eurozone dit jaar met 1 tot 1,5 procent krimpen. Dat is behoorlijk pessimistisch. Bovendien verwachten zij een nieuwe renteverlaging door de ECB, van 0,75 naar 0,5 procent. In die context lijkt Italiaans en Spaans staatspapier hen aantrekkelijk.

 

Meteen nadat voorzitter Mario Draghi van de ECB zijn nieuwste monetair wapen had voorgesteld is Pimco middelen beginnen verschuiven naar Italiaans en Spaans overheidspapier.

Ook voor de Verenigde Staten is Pimco niet bijster optimistisch. Een combinatie van slecht getimede bezuinigingen door de dreigende begrotingsafgrond en het aanhoudend, steeds minder effectieve maar al te genereus monetair beleid, zal de groei er vertragen tot 1,3 à 1,8 procent.

‘Dit wordt het jaar van de beleidsveranderingen wereldwijd’, zegt Ben Emons, de senior vice-president en portefeuillebeheerder van Pimco. ‘Wereldwijd worden beleidsmakers in alle grote economieën geconfronteerd met zowel binnenlandse als internationale druk om hun economieën te hervormen. Als dat niet gebeurt dreigt de groei wereldwijd stil te vallen. En het is ook oppassen dat de groei die nu gedreven wordt door het overheidsbeleid, tijdig weer omschakelt naar een door de particuliere sector gestuurde groei. Dat moet alleszins gebeuren voor de middelen van de overheid uitgeput raken.’

 

 

 

 Lees de volledige uitleg van de fondsenbeheerders vandaag in de fondsenbijlage van De Standaard.