Twee bijzondere gasten bij intronisatie paus
De Zimbabwaanse president Robert Mugabe is in Vaticaanstad. Daarbuiten, in de EU, is hij niet welkom. Foto: AP

Hoewel Franciscus bescheidenheid predikt, wordt hij dinsdag als een popster onthaald in Vaticaanstad voor zijn officiële inhuldiging als paus. Honderdduizenden gelovigen en prominente politieke en religieuze leiders zijn naar de Sint-Pietersbasiliek afgezakt.

Het zou de grootste bijeenkomst zijn op het Sint-Pietersplein sinds de zaligverklaring van Johannes Paulus II op 1 mei 2011, toen anderhalf miljoen mensen de straten van Vaticaanstad vulden.

Bij de grote verzameling politieke en religieuze leiders is vooral de oecumenische patriarch van Istanbul Bartholomeus I een opgemerkte gast: het is de eerste keer dat een spirituele leider van de orthodoxe christenen de intronisatie van een roomse paus bijwoont sinds 1054, het jaar van de scheuring binnen de christelijke Kerk.

Ook de Zimbabwaanse president Robert Mugabe zou de paus ontmoeten, hij is alvast aanwezig op het Sint-Pietersplein. Sinds 2002 heeft de Europese Unie de dictator een reisverbod opgelegd, maar Vaticaanstad behoort niet tot de unie.

Agenda

De mis van dinsdag zal wellicht een uur minder lang duren dan die van Benedictus XVI in 2005. Franciscus wil een meer bescheiden start, klinkt het. Na de mis zal hij de politieke leiders groeten.

Woensdag ontvangt de nieuwe paus 30 delegaties van andere christelijke kerken, alsook vertegenwoordigers van de joden, moslims, boeddhisten, sikh en jaïnisten.

Vrijdag spreekt hij buitenlandse ambassadeurs toe en een dag later zal hij lunchen met zijn voorganger, Benedictus XVI. Het wordt hun eerste ontmoeting sinds het conclaaf.

De dag daarop moet Franciscus aan de bak op palmzondag, de eerste dag van de Goede Week, met een week later de viering van Pasen. Zal hij ‘bedanken voor de bloemen'?