BLOG. Steegje in en trapje op in de Antwerpse binnenstad
Lopers verzamelen aan het Steen voor de CittA Antwerp Urban Trail Foto: ©WALTERSAENEN
Het parcours van de twaalf kilometer van de CittA Antwerp Urban Trail in Antwerpen was allesbehalve saai, met als hoogtepunt, zoals verwacht, de trappen van het Stadshuis naar ’t Schoon Verdiep.

'Komaan, Lin, komááán!’ Omdat mijn voornaam op mijn loopnummer stond, werd ik langs het parcours van het begin tot het einde door enthousiaste supporters persoonlijk toegejuicht. Dat werkte erg motiverend.

Om half 10 's morgens klonk het startschot. De zandloperstart, waarbij lopers druppelsgewijs over de start liepen, was goed. Zo had ik vanaf het begin genoeg ruimte om me voort te bewegen. Het nadeel was wel dat ik nooit bij andere lopers kon aansluiten die mijn tempo liepen. Het was vooral voorbij steken en voorbij gestoken worden.

Doedelzak

Het eerste monument waar we dwars doorheen liepen was de Stadsfeestzaal op de Meir. Daar viel me vooral het temperatuursverschil met buiten op. De warmte viel echt op me neer. Gelukkig was ik al snel weer buiten. We passeerden de Blauwtorentunnel, waar doedelzakspelers ons stonden op te wachten. Spectaculair. Ik passeerde een loper met een helmcamera op het hoofd. Daarna gingen we richting het Stadspark en het Centraal Station. Een vrouw die zat te brunchen in le Pain Quotidien was zo druk bezig met een uitleg dat ze de constante stroom lopers niet eens opmerkte. Op het Astridplein was een kunstmatige brug geplaats.

Dan kwamen de eerste trapjes richting de Cargo-Loods van Park Spoor Noord. Ik voelde mijn benen lichtjes verzuren. We passeerden het MAS en liepen binnen in het Felixpakhuis en door het Hof van Liere, de binnentuin van de universiteit van Antwerpen.

Tot slot liepen we via steegjes door de smalle Vlaaikensgang, naar de eerste verdieping van het Stadshuis - met gedimd licht en de camera's op ons gericht-, door Het Vleeshuis en door Het Steen.

Onder het uur

Het was leuk om Antwerpen al lopend te ontdekken door de verschillende wijken. Zo passeerden we ook de Pelikaanstraat waar de Chassidische Joden al vroeg op pad waren.

Ik finishte als 459e van de 3.769 deelnemers in 57'12. Onder het uur, dus ik ben tevreden. Ik wou me niet kapot lopen, om goed te kunnen rondkijken en genieten.

Pluim voor de organisatie. En voor Antwerpen, dit jaar trouwens Europese Sporthoofdstad. Volgend jaar komt er een nieuwe editie.