Viool van Titanic na 101 jaar boven water
Foto: AFP

De viool die toebehoorde aan de orkestleider van de Titanic is, 101 jaar nadat de onzinkbare pakketboot was gezonken, teruggevonden en authentiek verklaard. Het muziekinstrument werd gevonden op een zolder in Engeland. Dat is vrijdag vernomen van woordvoerder Andrew Aldridge van het Britse veilinghuis Henry Aldridge & Son.

Het vaststellen van de oorsprong van de viool nam zeven jaar in beslag. De viool was eigendom van Wallace Hartley, de leider van het kleine, acht man sterke instrumentale orkest dat, in de nacht van 14 op 15 april 1912, maar bleef spelen om paniek te vermijden terwijl de Titanic zonk. Het lijk van Wallace Hartley dreef tien dagen in het water, en zijn viool werd gevonden ‘in een lederen valies' die aan zijn lichaam was vastgebonden.

Zolder

‘Ik wist dat hij ging sterven in een omhelzing met zijn viool', zei de moeder van Hartley na het drama in de pers. 'Hij was passioneel gehecht aan zijn instrument'. De viool, een cadeau van zijn verloofde Maria Robinson, bevatte op een zilveren plaatje de tekst ‘Voor Wallys, ter gelegenheid van onze verloving'.

Na het instrument te hebben opgevist stuurde de Canadese overheid het naar Robinson. Bij haar dood in 1939 liet zij het strijkinstrument na aan het Leger des Heils. In het begin van de jaren veertig schreef een muzieklerares van de christelijke organisatie: ‘De viool is nagenoeg onmogelijk te bespelen gezien zijn bewogen leven'. De viool belandde uiteindelijk bij een gezin dat voor het historische stuk enkel een plaatsje op zolder vrij had.

100.000 euro

De viool heeft door zijn Titanic-verleden een geschatte waarde van minstens 100.000 euro. Vanaf Pasen wordt de viool tentoongesteld in Belfast, de stad waar de Titanic werd gebouwd.

Er is vooralsnog geen sprake van de vondst te verkopen, meldde Aldridge.