Nog vijf minuutjes hetero
Foto: rr
Ik ben homo. Het kost me eigenlijk nog altijd veel moeite om die zin uit te spreken, laat staan neer te schrijven. Ik heb het nooit erg gevonden dat ik op mannen val (het is vast even heerlijk als op vrouwen vallen) maar ik heb nooit een homo willen zijn.

Dat is toch hetzelfde, denkt u nu misschien, terwijl u het woordenboek erop naslaat. Nee, dat is het niet. ‘Homo’ is een woord met een randje. Met een slap handje, soms. Zodra je het woord bij ouders of vrienden eindelijk op tafel gooit, voel je hoe het vakje zich met een luide klik om je identiteit sluit. Hetero’s moeten thuis toch ook niet gaan vertellen dat ze hetero zijn!

Het is geen toeval dat Nick (22) het in de eerste aflevering van Uit de kast alzo opbiechtte: ‘Ik moet iets zeggen: ik val niet alleen op vrouwen, maar ook op mannen.’ Nooit nam hij het woord ‘homo’ in de mond. Ook zijn moeder niet, toen ze achteraf vertelde dat ze al een tijdje twijfelde over Nicks geaardheid – ondanks zijn gebrek aan ‘maniertjes’. Het sierde haar.

Het is evenmin toeval dat Nick een hele aflevering lang volhield dat hij biseksueel is. Het is soms een afleidingsmanoeuvre van de bange homo, een extra trapje op de steile ladder richting coming-out. Met biseksualiteit kan het tenminste nog alle kanten op, leek Nick te denken. Misschien was het allemaal maar een fase, ook al duurde ze toch al een jaar. Prachtig ook hoe hij zich bewoog in twee werelden. De ene dag stoere bouwvakker, de haren plat en ’s avonds organisator van fuiven. De andere dag medewerker in een interieurketen, zijn kapsel flamboyant geföhnd en stiekeme organisator van homofeestjes.

Wee hen die durven te zeggen dat de deelnemers aan Uit de kast tegen zichzelf moeten worden beschermd. Ha nee, net niet! Hoe herkenbaarder in beeld, hoe beter – zowel voor Nick als voor de kijker. Als je het grote h-woord niet spontaan over je lippen krijgt, kan een tv-programma helpen. Met een camera erbij is er geen weg terug en ooit moet het tóch gebeuren. Het leidde tot een heerlijk herkenbaar moment op de parking van Nicks werkplek: ‘Ik ga toch nog vijf minuten wachten om het aan de collega’s te vertellen.’

Nu weet heel Vlaanderen het ineens: Nick valt op mannen! Hij is zo de homoheld van de maand, een rolmodel voor wie bang in de kast zit te tobben. Een bewijs dat homo-zijn vooral een probleem is in het hoofd van de homo zélf. ‘Kan het zijn dat je er zelf een groter probleem van maakt dan je vrienden?’ vroeg Roos Van Acker. Nick glimlachte, duidelijk opgelucht.

Aan het eind knipte hij ook het touw van zijn laatste reddingsboei door: hij is niet bi, maar helemaal homo. ‘Ik ben er zeker van, maar ik vind het nog raar’, zei hij.

Raar blijft het altijd, Nick, maar alleen tussen je eigen oren. In het woordenboek heeft het h-woord maar één betekenis, maar zoals met alle mooie woorden mag je het poëtisch en vrij interpreteren.

‘Uit de kast’, donderdag om 21.25 uur op VTM.