Bourgeois: 'Vlaamse regering heeft wel zicht op problemen Vlaamse Rand'
Geert Bourgeois Foto: HN
Het is 'absoluut fout dat de Vlaamse regering geen zicht heeft op de problemen in de Vlaamse Rand'. Zo reageert Vlaams minister van Bestuurszaken Geert Bourgeois (N-VA) op de kritiek van Hans Bonte (SP.A), de burgemeester van Vilvoorde.

Geert Bourgeois betreurt dat Hans Bonte meteen naar de media is gestapt met zijn kritiek, in plaats van eerst met de Vlaamse regering te overleggen.

De Vilvoordse burgemeester zei in een interview in onze krant dat de Vlaamse regering niets snapt van de Vlaamse rand. 'We kampen hier met alle stedelijke problemen, en toch worden we nauwelijks ondersteund', zei hij. Hij verwijt de Vlaamse regering een gebrek aan visie.

'Dat klopt absoluut niet', zegt minister Bourgeois in het Radio 1-programma Vandaag. Hij verwijst naar de profielschets die voor elke stad bestaat. In Vilvoorde zijn er volgens hem meer sociale woningen en zijn er ook niet meer misdrijven dan in andere steden.

'Wij hebben wél een strategische visie op de Rand ontwikkeld', klinkt het. Daarbij geeft hij het voorbeeld van taal in het onderwijs en ook het geld van de stedelijke integratiediensten zal worden opgetrokken.

Bonte geeft toe dat er op een aantal vlakken vooruitgang is geboekt. 'Maar de profielschets waarnaar de minister verwijst, is niet correct. De Rand groeit en verandert snel, en wij hebben niet de middelen van centrumsteden om de problemen aan te pakken.'

Vilvoorde is immers volgens het Gemeentefonds, dat het overheidsgeld naar de gemeenten en steden verdeelt, geen centrumstad. Geert Bourgeois wijst erop dat hij het Gemeentefonds wil hervormen, 'voor de volgende regeerperiode als er geld voor is'.

De herverdeling van de middelen kan ook op verzet stuiten van de gemeenten die mogelijk middelen moeten inleveren, zegt hij.