Zweedse rechtbank veroordeelt L'Oréal
Foto: L'Oréal
Het Franse cosmeticalabel L'Oréal is door een Zweedse rechtbank tot een boete van 1 miljoen Zweedse Kronen of een slordige 120.000 euro veroordeeld. De veroordeling komt er na een klacht over misleidende reclames voor anti-rimpelcrèmes op de Zweedse website van de schoonheidsreus.

Een Zweedse consumentenorganisatie diende klacht in tegen de cosmeticagigant, nadat ze advertenties voor bepaalde gezichtscrèmes (onder meer L'Oréal Revitalift, Age Perfect en Vichy Liftactive CxP) op de Zweedse website van L'Oréal had opgemerkt. Reclame voor die producten was al sinds 2010 bij wet verboden in Zweden, nadat een rechter na een klacht toen al oordeelde dat de advertenties misleidend waren.

De Zweedse handelsrechtbank veroordeelde in 2010 ook de advertenties van L'Oréal voor elke vorm van rimpelbestrijding en herstel van de huid, wegens niet voldoende wetenschappelijk bewezen.

'L'Oréal Zweden heeft nota genomen van de beslissing van de rechtbank van Stockholm', liet een woordvoerder van het beautymerk weten. 'We zijn zeer ontgoocheld in de uitspraak, die niet met de bewezen efficiëntie van onze producten strookt. Wij zijn een verantwoordelijk bedrijf dat zich aan de nationale wetgeving van Zweden en aan de Europese richtlijnen voor de cosmeticaindustrie houdt. Wij adverteren steevast ter goeder trouw en achten de klacht niet terecht.' Het bedrijf voegde er nog aan toe de uitspraak van de rechtbank nauwkeurig te zullen analyseren en beroep te overwegen.