De Oostenrijkse skiër Klaus Kröll heeft zich donderdag in het Zwitserse Lenzerheide geblesseerd na een spectaculaire val tijdens de finale van de Super-G op de Wereldbeker alpijnse ski. De start van de finale werd ten gevolge van de hevige wind en de matige zichtbaarheid drie uur uitgesteld.

De winnaar van de WB afdaling van 2012, die het evenwicht verloor in een scherpe bocht, kwam na een stevige tuimelpartij in de veiligheidsnetten terecht. De 32-jarige Oostenrijker bleef vervolgens op de grond liggen tot hij geëvacueerd werd door een helikopter.

Voor aanvang heerste er al twijfel of de wedstrijd wel zou kunnen plaatsvinden. Een dag eerder werd de afdaling immers afgelast. De Fransman Gauthier de Tessières kreeg eerst toch de toestemming om te starten, maar na de valpartij van Kröll werd de wedstrijd alsnog stopgezet.

'Ik vind het jammer dat er eerst iets ernstigs moest gebeuren vooraleer die beslissing werd genomen. De gezondheid van de skiërs is in mijn ogen veel belangrijker dan de financiële belangen. Ik hoop dat Klaus' blessure meevalt', aldus Christof Innerhofer, de wereldkampioen van 2011.

Ook vrouwen geannuleerd

Ook bij de vrouwen werd de finale donderdag geannuleerd. Daardoor is het nu al zeker dat de Sloveense Tina Maze de kristallen globe in de Super-G in de wacht sleept. De 29-jarige Maze kon de eerste vrouw worden die in een seizoen vijf kristallen globes voor afzonderlijke disciplines won, maar door de afgelasting van de afdaling is dat niet langer mogelijk. De WB-overwinning in die discipline gaat naar de Amerikaanse Lindsey Vonn.