Netanyahu bereikt akkoord voor regering
Foto: AFP
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft gisteren een akkoord bereikt om een nieuwe regering te vormen.

Netanyahu's partij Likoed gaat in zee met de seculiere centrumpartij Yesh Atid van ex-journalist Yaïr Lapid, het Joodse Huis van de ultrarechtse Naftali Bennett en Hatnua van voormalig buitenlandminister Tzipi Livni.

Het ministerie van Onderwijs gaat naar Yair Lapids partij. Deze ministerspost vormde het grootste twistpunt tussen de twee partijen. Netanyahu begint aan zijn derde termijn als premier van Israël.

Yesh Atid had eerder gezegd niet deel te nemen aan een regering die de vredesgesprekken met de Palestijnen niet hervat, maar omdat de grootste partijen het wel eens zijn over andere belangrijke kwesties werd al verwacht dat het geen breekpunt zou vormen.

Volgens Lapid wordt het nieuwe regeringsakkoord donderdagavond ondertekend. De Israëlische radio meldde dat de nieuwe coalitie inzet op een heropening van de 'vredesgesprekken' met de Palestijnen en een inkrimping van de dienstplicht voor mannen van drie tot twee jaar.

De oppositie ziet maar weinig heil in de nieuwe regering. Er wordt gesproken over een gevaarlijke regering en een 'nieuw verbond tussen kolonisten en kapitalisten', waarbij de kolonisten de controle hebben overgenomen over de financiële centra van Israël.