Hoe staat de paus tegenover heikele kwesties?
Foto: REUTERS
De nieuwe paus Franciscus staat niet bekend als een harde conservatief. Hoe staat hij tegenover delicate kwesties, zoals abortus, euthanasie en homoseksualiteit?

Over abortus, condoomgebruik, homohuwelijk valt van de nieuwe paus geen doorbraak te verwachten. Hij is even doctrinair als zijn voorgangers. Maar sociaalvoelend is hij wel. Analisten verwachten dan ook een nieuwe stijl in het Vaticaan.

De strijd voor het homohuwelijk noemde  Bergoglio in 2010 een 'destructieve aanval op het plan van God'. Maar hij vindt het respecteren van homoseksuelen wel van belang. Tegenover adoptie door homostellen is hij dan weer minder verdraagzaam. 

Over condoomgebruik is de nieuwe paus iets milder dan zijn voorganger, die zei dat het gebruik ervan het aidsprobleem alleen maar verergert. Volgens de nieuwe paus kunnen condooms toelaatbaar zijn om infecties te voorkomen. Hij heeft ook altijd veel medeleven getoond voor aidsslachtoffers.

De nieuwe paus is sterk gekant tegen abortus. 'De doodstraf" voor ongeboren kinderen, zei hij daarover in 2007. Ook euthanasie vindt hij een ernstige misdaad tegen het leven.

De nieuwe paus vindt wel dat kinderen van ongetrouwde mensen recht hebben op de doop. Dat weigeren noemde hij 'hypocriet non-clericalisme'.

De gerenommeerde Zwitserse theoloog Hans Küng hoopt dat de nieuwe paus eindelijk hervormingen in de kerk doorvoert. Bergoglio vindt alvast dat de kerk zich niet in zichzelf moet keren. De kerk moet uit haar eigen wereld keren, anders wordt ze ziek en oud, zou de paus gesteld hebben.