De laatste vijf winnaars van de Primavera
Simon Gerrans klopte Fabian Cancellara vorig jaar in de sprint. Foto: PhotoNews
Zondag staat ondanks het winterweer de Lenteklassieker op het programma. De laatste Belgische winnaar was Andreï Tchmil in 1999, al waren onze landgenoten er de laatste jaren een aantal keer dichtbij. Is het dit jaar wel prijs? Misschien leren ze iets uit de laatste vijf edities...

2008 - Fabian Cancellara

Fabian Cancellara heeft in 2008 een ijzersterke voorbereiding achter de rug en komt in bloedvom aan de start in de Primavera. Hij gaat mee in de juiste ontsnapping, plaatst één splijtende demarrage in de afdaling van de Poggio en houdt een jagend groepje favorieten af in de slotkilometers. Pozzato wordt tweede, Gilbert derde.

 

2009 - Mark Cavendish

In 2009 lijkt Heinrich Hausler op weg naar de zege, want de Duitser heeft een kloof in de slotkilometer. Hausler blijft echter achterom kijken, en geeft daardoor sprintkanon Mark Cavendish - die verrassend de Cipressa en de Poggio overleefde - de kans om op de meet nog op en over hem te gaan.

 

2010 - Oscar Freire

In 2010 blijft een elitegroep over in de slotfase, België droomt met Boonen in perfecte positie al van de eerste winst sinds Tchmil in 1999, maar als Oscar Freire aanzet is iedereen geklopt. De Spanjaard wint zijn derde Primavera, voor Boonen en Petacchi.

 

2011 - Matthew Goss

Greg Van Avermaet haalt in 2011 een straffe stoot uit op de Poggio, maar onder impuls van Fabian Cancellara komt een klein groepje toch terug bij onze landgenoot. Matthew Goss is de snelste man die overleefde in het wiel van de Zwitser en wint makkelijk in de sprint.

 

2012 - Simon Gerrans

Fabian Cancellara - weer hij! - springt in 2012 op de Poggio achter Vincenzo Nibali aan en krijgt Simon Gerrans mee. De Zwitserse tempobeul verricht alle werk om het peloton af te houden, maar het is de Australiër die uit het wiel komt en met de bloemen gaat lopen.