Op het openbaar vervoer in Henegouwen en Luik-Verviers is er donderdagochtend hinder omdat personeelsleden van de Waalse openbaarvervoermaatschappij TEC deelnemen aan de Europese actiedag tegen besparingen in Brussel. Volgens TEC zal het hele netwerk in de loop van de dag hinder ondervinden.

Ongeveer veertig procent van de dienst is verstoord in de regio Luik. De situatie verschilt van plaats tot plaats en is vooral problematisch in Robermont, Jemeppe, Oreye en Rocourt. De depots liggen er voor de helft tot volledig lam. Alleen de stad Eupen lijkt aan hinder te ontsnappen.

TEC Henegouwen is ook getroffen. Ongeveer vijf procent van de dienst is verstoord in de Centrumregio (de regio rond La Louvière), twintig procent in de regio Bergen-Borinage en tachtig procent in westelijk Henegouwen. Verwacht wordt dat de situatie in de loop van de dag zal evolueren.

Geen hinder bij De Lijn

De Vlaamse openbaarvervoermaatschappij De Lijn heeft momenteel geen hinder van de Europese actiedag, en verwacht er ook geen. De Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB verwacht enkel hinder van de omleidingen voor de betoging. Spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel ten slotte had donderdagochtend geen enkele melding van hinder vanwege de actiedag.

In het Jubelpark worden donderdag vanaf 14 uur ongeveer tienduizend manifestanten verwacht voor de Europese actiedag tegen besparingen.