De Irakoorlog heeft volgens het jongste rapport aan 190.000 mensen het leven gekost. De Verenigde Staten moesten met 2,2 biljoen dollar (1,7 biljoen euro) veel meer uitgeven dat aanvankelijk gedacht. Meer dan 70 procent van de rechtstreeks door het oorlogsgeweld gedode mensen waren burgers.

De cijfers staan in het rapport van de Brown Universiteit in de Amerikaanse staat Rhode Island, dat met het oog op de tiende verjaardag van het begin van de oorlog op 20 maart gepubliceerd wordt. De VS verloren 4.488 soldaten.

De toenmalige Amerikaanse regering van de Republikeinse president George W. Bush was voor het begin van de oorlog uitgegaan van een totale kostprijs van 50 tot 60 miljard dollar. Volgens het rapport legde de Amerikaanse regering alleen al voor de wederopbouw van Irak 60 miljard dollar op tafel. Maar weinig van dat geld werd geïnvesteerd in de infrastructuur. Het grootste deel werd uitgegeven aan de Iraakse veiligheidstroepen.

Bij de hoge totaalkosten werd volgens de universiteit ook rekening gehouden met de inspanningen voor de -deels nog voortdurende- behandelingen van gewonde Amerikaanse soldaten. Aan het onderzoek namen 30 wetenschappers en andere experten van 15 universiteiten, de VN en andere organisaties deel.