Mogelijke manipulatie op goudmarkt wordt onderzocht
Foto: ss

De Amerikaanse toezichthouder vermoedt dat de goudprijs werd gemanipuleerd op de Londense metaalmarkt, 's werelds belangrijkste handelsplek voor het edelmetaal. Dat meldt The Wall Street Journal donderdag, op basis van bronnen vertrouwd met het dossier.

De focus ligt op de Londense Goldfixing, de grootste goudmarkt ter wereld. Daar wordt tweemaal per dag de prijs per ounce (zo'n 31 gram) van het edelmetaal vastgelegd. Dat werd voor het eerst bepaald in 1919 en gebeurt ook nu nog steeds door slechts vijf banken.

Deze afspraken hebben een directe invloed op de prijs die op de juwelenmarkt moet worden betaald, maar bijvoorbeeld ook op de inkomsten van mijnbouwbedrijven en raffinaderijen. Bovendien zijn ook een niet gering aantal financiële producten aan deze prijs gekoppeld.

De Amerikaanse toezichthouder Commodity Futures Trading Commission (CFTC) gaat nu vooral onderzoeken of het beslissingsproces er transparant verloopt, als uitloper van het Libor-schandaal. Begin vorig jaar kwam immers aan het licht dat een aantal grote banken het rentetarief dat ze onderling hanteren, hadden gemanipuleerd.

Een formeel onderzoek naar de mogelijke manipulatie van de goudprijs is nog niet opgestart, aldus een bron van de Amerikaanse zakenkrant.