Lufthansa krijgt meer tijd om Brussels Airlines volledig over te nemen
Bernard Gustin, CEO Brussels Airlines Foto: BELGA

De termijn waarbinnen de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa de volledige controle kan verwerven over zijn gedeeltelijke dochter Brussels Airlines, is verlengd tot in 2017. Dat is eind vorig jaar overeengekomen, zo werd donderdag bij de presentatie van de jaarresultaten van Brussels Airlines verteld.

Lufthansa bezit momenteel al een belang van 45 procent in de vennootschap SN Airholding, de moederholding boven Brussels Airlines. De Duitse maatschappij kocht zich in 2009 in voor 65 miljoen euro. Lufthansa heeft nu tot eind 2017 tijd om ook de resterende 55 procent van de aandelen te verwerven.

Dat kooprecht kan elk jaar in april worden uitgeoefend, maar Lufthansa voerde in het verleden aan er eerst te willen voor zorgen dat Brussels Airlines opnieuw winstgevend wordt. Brussels Airlines wil dat doel tegen 2014 bereiken. In 2013 verwacht men uit te komen op een verlies tussen 0 en 20 miljoen euro.

‘Kredietlijn in 2013 niet nodig'

Van de kredietlijn van maximaal 100 miljoen euro die hoofdaandeelhouder Lufthansa ter beschikking stelt, heeft Brussels Airlines in 2012 ‘minder dan 50 miljoen euro' aangewend. De directie verwacht de kredietlijn in 2013 echter niet te moeten gebruiken. De geconsolideerde cashpositie bedraagt immers momenteel 150 miljoen euro.

Ook Lufthansa, de op een na grootste Europese luchtvaartmaatschappij en de moedergroep boven onder meer SWISS en Austrian Airlines, kwam donderdag met jaarcijfers. Door hevige concurrentie met lagekostenmaatschappijen en hoge brandstofprijzen zag de Duitse luchtvaartspeler in 2012 de operationele winst dalen met 36 procent tot 524 miljoen euro, tegenover 820 miljoen euro in 2011.