De correctionele rechtbank van Luik sprak donderdag zware straffen uit tegen acht Luikenaars. De gangsters pleegden zes overvallen op geldtransporten en deden daarbij zeventien keer een poging tot doodslag. De twee hoofdbeklaagden kregen elk een gevangenisstraf van twaalf jaar.

De bende Luikenaars overviel in 2005 en 2006 geldtransportwagens in Forville (provincie Namen), Herstal, Bitsingen, Oupeye (provincie Luik) en Borgloon (Limburg). Een van die overvallen leverde hen een buit van 42.000 euro op.

De daders, allen tussen 27 en 47 jaar, gingen professioneel te werk. Ze beschikten over oorlogswapens, zoals kalasjnikovs en raketlanceerders, en scanners waarmee ze de politie konden afluisteren in de zones waar ze de hold-ups wilden plegen. Verscheidene aanwijzingen die gelijkenissen in de werkwijze bij de zes overvallen aantoonden, zorgden ervoor dat de daders gevat konden worden.

De meeste daders werden in het verleden al voor gelijkaardige feiten veroordeeld. De twee hoofdbeklaagden kregen een straf van 12 jaar cel en drie andere daders werden veroordeeld tot vier jaar cel. Drie anderen kregen een straf van twee jaar met uitstel tot 42 maanden effectief. .

De veroordeelden draaien op voor 152.000 euro aan proceskosten. Het dossier beslaat 27 dozen en het vonnis telt 78 pagina's.