‘Sarkozy mag ‘con' genoemd worden'
Nicolas Sarkozy Foto: AP

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft donderdag verklaard dat Frankrijk in de fout is gegaan bij de veroordeling van Hervé Eon, de man die een bord het opschrift ‘casse toi pov' con' (rot op, arme klootzak) omhoog stak tijdens een bezoek van toen nog president Nicolas Sarkozy.

Een Franse rechtbank veroordeelde Eon tot een boete van 30 euro voor het beledigen van de president, wat een misdaad is in Frankrijk. Op het bord dat hij omhoog hield, stond een citaat van de president zelf, die in 2008 ‘casse toi, pauvre con' zei toen een landbouwer weigerde hem een hand te geven.

Eon vond dat de veroordeling een inbreuk was op zijn recht op vrije meningsuiting en het Europees Hof voor de Rechten van de Mens deelt die mening.

Het Europese Hof oordeelde dat het beboeten van kritiek op de politiek ‘een ontmoedigend effect kan hebben op mensen die satirische bijdragen willen leveren in discussies over het algemeen belang'. De veroordeling van Eon was volgens het Hof dan ook ‘buitensporig' en ‘niet nodig in een democratische samenleving'.