7,4 miljoen illegale bestanden offline gehaald in 2012

De Belgian Anti-piracy Federation (BAF) heeft in 2012 7,4 miljoen illegale bestanden van het internet gehaald. Dat zijn er bijna de helft meer dan het jaar voordien. Daarnaast werden ook 21 illegale websites gesloten, zo meldt BAF donderdag in een persbericht over de jaarcijfers van 2012. ‘Acties tegen zulke sites hebben een positieve impact op het legale aanbod', meent de organisatie.

De BAF wist in 2012 44 procent meer illegale bestanden van het net te halen dan in 2011. Audiovisuele bestanden en ook boeken worden, in navolging van muziek, alsmaar vaker illegaal aangeboden. Van de 7,4 miljoen illegale bestanden die werden verwijderd is 84 procent een audiovisueel bestand, zijnde een film, serie of tv-programma.

Ook Vlaamse producties worden steeds vaker illegaal gedownload. In 2011 werden nog 35.000 illegale bestanden verwijderd, maar in 2012 liep dat op tot 76.000. De film ‘Rundskop' met Matthias Schoenaerts in de hoofdrol was het populairst. Daarnaast werden ook meer dan 300.000 muziekbestanden verwijderd, waaronder bijna 10.000 liedjes van Belgische artiesten. In die categorie blijkt vooral het werk van Regi het meest te worden gedownload.

Online aankoop films wel gestegen

‘Initiatieven om creatieve werken te beschermen hebben een positieve impact op het legaal aanbod', meent BAF. De vzw meent dan ook dat ‘snelle en efficiënte maatregelen tegen het illegale aanbod' voortgezet moeten worden. ‘Met The Pirate Bay en MegaUpload zijn twee belangrijke illegale websites geblokkeerd of gesloten. Acties tegen zulke sites hebben een positieve impact op het legale aanbod.'

De toegang vanuit België naar thepiratebay.org werd eind 2011 geblokkeerd. Het aantal Belgische bezoekers aan The Pirate Bay zakte in 2012 met 79 procent. Begin 2012 sloot de Amerikaanse FBI de toegang tot MegaUpload af. ‘Een recente studie heeft aangetoond dat de online aankoop van films met 7 tot 11 procent gestegen is na de sluiting van MegaUpload', aldus BAF.