De bank BNP Paribas Fortis heeft een goed 2012 achter de rug. Er is een nettowinst geboekt van 307 miljoen euro. Ook de Belgische overheid profiteert als grootste aandeelhouder mee.

De nettowinst is fors hoger dan vorig jaar, toen die 104 miljoen euro bedroeg. Toch werd het resultaat nog sterk gedrukt door een afschrijving van 470 miljoen euro op een participatie in vermogensbeheer, en een verlies van 236 miljoen euro op het afstoten van buitenlandse dochterbedrijven.

BNP Paribas Fortis stelt voor om de aandeelhouders 53 eurocent brutodividend per aandeel uit te keren, 10 cent meer dan vorig jaar of 256 miljoen euro in totaal. Als grootste aandeelhouder is dat vooral voor de Belgische overheid goed nieuws. Met ongeveer een kwart van de aandelen in handen kan dit de staat zo'n 64 miljoen opleveren. Vorige maand werden de cijfers van de hele groep BNP Paribas al gepubliceerd. Die kon een winst van 6,6 miljard voorleggen, wat de Belgische overheid 191 miljoen euro oplevert in de vorm van een dividend.Het dividend van BNP Paribas Fortis komt daarboven op.