Zeker 28 procent van de schoolmeisjes in Zuid-Afrika heeft hiv, het virus dat aids kan veroorzaken. Bij jongens gaat het ‘maar' om 4 procent. ‘De meisjes raken besmet door oudere mannen die de meisjes exploiteren', zegt Aaron Motsoaledi, de Zuid-Afrikaanse minister van Volkgezondheid. Dat schrijft de Zuid-Arikaanse krant The Sowetan.

In 2011 raakten 94.000 schoolmeisjes zwanger, zo'n 77.000 meisjes lieten een abortus uitvoeren in een staatskliniek. Onder de zwangere schoolmeisjes zijn kinderen van 10 tot en met 14 jaar die ook het virus hebben opgelopen.

Aidsremmers

De minister wordt geprezen voor zijn strijd tegen aids. Sinds 2009 loopt in het land een grote anti-aidscampagne. Na zijn aantreden is het aantal hiv-positieven dat aidsremmers krijgt ruim verdubbeld van 578.500 naar 1,5 miljoen.

De regering van de vorige president Thabo Mbeki, die het verband tussen hiv en aids zelfs in vraag stelde, zei dat ze het zich niet konden veroorloven om zo'n gezondheidscampagne op te starten.

‘Het hoge aantal besmette jonge meisjes raakt me tot in het diepste van mijn ziel', zei minister Motsoaledi. Hij sprak in Carolina, een dorp in Mpumalanga, tijdens een publieke bijeenkomst.

Oudere mannen

‘Het is duidelijk dat het geen jongens zijn die met deze meisjes slapen. Het zijn oudere mannen', aldus de minister. ‘De suikerooms (‘sugar daddies') moeten worden aangepakt want zij verwoesten het leven van onze kinderen. Zo kunnen we niet verder. We moeten er een einde aan maken', aldus Motsoaledi.

Volgens officiële statistieken is 10 procent van alle Zuid-Afrikanen, zo'n 5 miljoen mensen, besmet met hiv. Vorig jaar stierven 260.000 mensen aan aids, dat is bijna de helft van het totale aantal sterftegevallen.