Minister moedigt gemeenten aan om trekpaard in te zetten
Foto: Photo News

Waals minister van Landbouw Carlo Di Antonio heeft een oproep gelanceerd aan de Waalse gemeenten om gebruik te maken van trekpaarden bij heel wat taken, bijvoorbeeld huisvuilophaling, het maaien van grasbermen en het besproeien van planten.

Di Antonio richt zijn oproep in de eerste plaats aan landelijke en semi-landelijke gemeenten. Hij baseert zich voor zijn pleidooi op ervaringen in de provincie Luxemburg in 2009. Die experimenten hebben volgens hem onder meer aangetoond dat het inzetten van trekpaarden financieel interessant kan zijn en dat het werk toch op een efficiënte manier gebeurt.

De Waalse minister wil gemeenten die trekpaarden inzetten tot 10.000 euro steun geven, als ze voldoen aan een aantal voorwaarden. Zo moeten de gemeenten opleidingen voorzien en moeten ze het paard (de paarden) op een correcte manier verzorgen en huisvesten. Het paard moet ook voor minstens drie jaar ten dienste staan van projecten die het algemeen belang dienen.

Volgens Di Antonio kan het project ook helpen om het Ardeens trekpaard als regionaal patrimonium te beschermen.

Het Waalse initiatief is geen primeur. In 2011 startte Schaarbeek met het inzetten van twee trekpaarden bij de ophaling van afval. De paarden worden ingezet om een deel van de 800 openbare vuilnisbakken leeg te maken.