Belfius heeft ‘geen plan B voor Arco-coöperanten'
Foto: REUTERS

Belfius heeft geen plan B voor de Arco-coöperanten voor het geval de Raad van State de staatsgaranties zou verwerpen. Dat viel te horen in de marge van de voorstelling van de jaarresultaten van de bank.

Bij de voorstelling van de jaarresultaten beantwoordde Belfius-ceo Jos Clijsters enkele vragen over het Arco-dossier. Over de staatsgarantie voor Arco-coöperanten zei Clijsters dat hij hoopt ‘dat de beslissing van de regering, die al dateert uit 2008, gehonoreerd zal worden'.

In elk geval moeten de coöperanten geen compensatie verwachten van Belfius. ‘Wij kunnen niet tussenkomen omdat we daarvoor niet over voldoende middelen beschikken. ‘Voor een plan B moet men zich richten tot de minister van Financiën.'

Als de staatsgarantie zou worden verworpen, bestaat de vrees dat Arco-coöperanten zich zullen afkeren van Belfius. Clijsters wilde donderdag niet zeggen hoe de bank zich daarop voorbereidt. ‘Dat is interne keuken. Maar we zullen onze klanten zo goed mogelijk informeren.'

Ook blijkt dat van de ongeveer 800.000 Arco-coöperanten, er 600.000 klant zijn bij Belfius. Zij vertegenwoordigen een belangrijk deel van de deposito's, zo'n 20 à 25 procent, bevestigde de ceo een vraag van een journalist.

Telkens het dossier in de media komt, merkt men toch een zekere gevoeligheid onder de klanten. ‘Bij particulieren is er relatief weinig beweging. Maar we hebben wel een paar private banking-klanten verloren. Gelukkig beperkt', aldus Clijsters. Volgens de topman stoorden ze zich vooral aan het feit dat commerciële akkoorden plots publiek waren.