In het Universitair Ziekenhuis in Gent zijn de afgelopen twee maanden twee ingrepen met een operatierobot uitgevoerd die nog nooit eerder met dergelijke technologie in ons land gebeurden. Het ging om een gedeeltelijke nierverwijdering bij een kind en de wegname van uitzaaiingen van een levertumor bij een volwassene, zo laat het UZ Gent donderdag weten.

In vergelijking met verschillende andere ziekenhuizen is het UZ Gent pas laat gestart met robotgeassisteerde kijkoperaties. ‘Het was een bewuste keuze om niet over één nacht ijs te gaan en te wachten tot de meerwaarde van de robotchirurgie voor onder andere prostaat- of nierverwijdering bij kanker onomstotelijk kon worden aangetoond', zegt professor Piet Hoebeke, diensthoofd Urologie. Dr. Hoebeke zegt dat de spitstechnologie in de eerste fase vooral voor vernieuwende oncologische ingrepen ingezet wordt op de diensten Urologie, Gynaecologie, Algemene en Hepatobiliaire Heelkunde (lever/gal/pancreas) en Gastro-Intestinale Heelkunde.

Ondertussen werden via het robotprogramma prostaat- en nierverwijderingen uitgevoerd bij kankerpatiënten en werden andere innovatieve procedures uitgevoerd. Zo werd met een operatierobot voor het eerst bij een kind met een ‘hoefijzernier' en stukje van de nier weggenomen. Een hoefijzernier is een zeldzame aangeboren aandoening, waarbij de nieren aan elkaar verbonden zijn en niet optimaal functioneren. Een andere primeur met de robot was het verwijderen van vier geïsoleerde tumoruitzaaiingen in het achterste deel van de lever. Ondanks hun verscholen ligging waren die heel goed bereikbaar met de robotarmen en -handen en bleef het gezonde leverweefsel maximaal gespaard.