Parijs en Londen willen wapens leveren aan Syrische rebellen
De Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius heeft laten weten dat Frankrijk en Groot-Brittannië wapens zullen leveren aan de Syrische rebellen. Met of zonder de toestemming van de Europese Unie. Foto: AFP
Frankrijk en Groot-Brittannië willen dat de Europese Unie vervroegd samenkomt over het wapenembargo tegen Syrië. Ze willen dat embargo namelijk opheffen. Is er op Europees niveau geen unanimiteit, dan zullen Parijs en Londen op eigen houtje beslissen om wapens te leveren aan de rebellen in Syrië. Dat zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius donderdag op de radio France Info.

Dinsdag liet de Britse premier David Cameron al verstaan dat zijn land zich misschien van het huidige embargo zal distantiëren en wapens zal leveren aan de Syrische oppositie om te vechten tegen president Bashar al-Assad.

In principe buigt de EU zich eind mei over het wapenembargo tegen Syrië, maar volgens Fabius willen Frankrijk en Groot-Brittannië dat die vergadering er sneller komt. ‘We kunnen niet aanvaarden dat er momenteel een onevenwicht is met aan de ene kant Iran en Rusland die wapens leveren aan Assad en aan de andere kant rebellen die zich niet kunnen verdedigen', aldus Fabius. In zijn ogen is een opheffing van het wapenembargo een van de enige overblijvende middelen ‘om de situatie politiek te doen bewegen'.