Google stopt met RSS-reader in zomer

Miljoenen internetgebruikers die gebruikmaken van de RSS-dienst Google Reader als nieuwstelex zullen deze zomer op zoek moeten naar een alternatief. Google trekt op 1 juli de stekker uit de in 2005 gestarte dienst.

Het aantal gebruikers is gedaald, klonk het woensdag als reden in een blogbericht. Het internetbedrijf zegt wel dat de gebruikers de gegevens zullen kunnen exporteren naar een andere dienst.

Veel RSS-apps voor smartphones en tablets maken gebruik van de Google Reader. Met RSS (Really Simple Syndication) kunnen internetgebruikers nieuwe updates op websites opvolgen, zonder die iedere keer opnieuw te moeten openen. De nieuwe bijdragen verschijnen dan in een soort nieuwstelex.

Google veroverde met zijn kosteloze Reader sinds zijn introductie in 2005 een groot marktaandeel. Maar met de opkomst van Twitter en Facebook werd RSS minder belangrijk, en Reader werd de voorbije jaren ook nauwelijks nog geüpdatet..

Volgens Brian Shih, een voormalig productmanager bij Google, heeft Google de voorbije jaren systematisch ontwikkelaars van het Reader-team weggehaald om te werken op het sociale netwerk Google+.

Op Twitter zijn heel wat mensen verontwaardigd over het schrappen van Google Reader, en op de website Change.org is een petitie gestart die Google moet overhalen om de dienst in leven te blijven houden.