Vakbonden blokkeren toegang tot hoofdzetel Belfius
Foto: BDW

Een honderdtal militanten van de socialistische en liberale vakbond bij Belfius blokkeren sinds zes uur donderdagochtend de toegang tot de hoofdzetel van de bank, aan de Pachecolaan in Brussel. Ze protesteren hiermee tegen het besparingsplan dat door de christelijke bond wel is goedgekeurd. Met hun actie hopen ze nog verbeteringen aan het plan te kunnen aanbrengen.

Het personeel van Belfius Bank in Brussel kan niet aan de slag. 'We laten enkel de personeelsleden door wiens functie cruciaal is voor de werking van de bank', zegt Miranda Ulens van het BBTK. Volgens haar is de rest van het personeel solidair. Ze kregen van de directie de toestemming om aan telewerk te doen.

De blokkade zou nog tot de middag duren, dan gaan de vakbondsmilitanten naar het Jubelpark waar geprotesteerd wordt tegen de Europese besparingsplannen. Vrijdag mogen ze op gesprek bij de voorzitter van Belfius, volgende dinsdag staat een verzoeningsbureau gepland.

Jean-Michel Cappoen, van de Franstalige vleugel van de socialistische bond, beklemtoont dat de bonden niet gekant zijn tegen besparingen, maar die moeten dan wel evenwichtig verdeeld worden over de verschillende personeelscategorieën. Ook dringen BBTK en ACLVB aan op werkzekerheid voor het personeel dat blijft. 'Maar daarover blijft de directie vaag: ze garandeert enkele een volume, zonder individuele garanties te geven.'

Cappoen verwacht ook een écht relanceplan voor de staatsbank. 'We hebben de indruk dat men qua visie nog nergens staat. Maar om een bedrijf leefbaar te houden, is dat nodig.'

In de hoofdzetel van Belfius was donderdagvoormiddag ook een persconferentie gepland over de jaarresultaten, maar die wordt door de actie vervangen door een telefonische conferentie.