Had nieuwe paus banden met Argentijnse junta?
Foto: belga
Na de verkiezing van kardinaal Jorge Bergoglio tot paus worden vragen gesteld bij zijn betrokkenheid bij de dictatuur van Jorge Videla in Argentinië. De nieuwe paus was overste van de jezuïetenorde toen de kerk in het land Videla steunde en opriep tot patriottisme. De Argentijnse journalist Horacio Verbitsky beweert zelfs dat Bergoglio persoonlijk de hand had in de verdwijning van twee linkse tegenstanders van het regime.

De katholieke kerk en paus Franciscus werden eerder al beschuldigd van schuldig verzuim en erger tijdens de junta die Argentinië tussen 1976 en 1983 in een ijzeren greep hield met ontvoeringen en moorden.

Bergoglio was tijdens het militaire regime provinciaal overste van de jezuïeten. Officieel heeft hij zich in die functie ingespannen om de verdeelde orde uit politiek vaarwater te houden. Er waren echter genoeg jezuïeten die zich radicaal tegen de junta keerden en de kant van de armen en onderdrukten kozen.

Betrokken bij ontvoeringen?

De Argentijnse onderzoeksjournalist Horacio Verbitsky stelt in zijn boek 'el Silencio' (De stilte) uit 2005 dat bisschoppen de militaire junta van dictator Jorge Videla niet alleen gedoogden, maar zelfs geholpen zouden hebben. Onder meer bij de strijd tegen gemeenschappelijke vijanden, zoals atheïsten en communisten.

Jorge Bergoglio zelf was, volgens Verbitsky, in 1977 betrokken bij de verdwijning van twee linkse jezuïeten, Orland Yorio and Francisco Jalics. Zij werden lang vastgehouden in onmenselijke omstandigheden door de militaire politie, omdat ze armen hielpen in de sloppenwijken.

Verbitsky stelt dat  Bergoglio de steun van de jezuïetenorde aan de twee priesters terugtrok. Zo gaf de nieuwe paus volgens de journalist eigenlijk groen licht aan de militairen om de dissidenten aan te pakken.

'Laster'

De nieuwe kardinaal deed de beschuldigingen altijd af als 'laster'. Bergoglio beweert zelfs dat hij het leven redde van de twee priesters en van andere dissidenten, die hij verborg voor de doodseskaders. Hij zou zelfs zijn identiteitspapieren gegeven hebben aan iemand die op hem leek, om zo de grens over te geraken.

Eduardo de la Serna, coördinator van een linkse groep priesters die focust op hulp aan de armen, is sceptisch over de uitleg van paus Franciscus. 'Bergoglio is een man van de macht en hij weet hoe hij banden moet smeden met machtige mensen. Ik heb nog steeds ernstige twijfels bij zijn rol in de verdwijning van de twee jezuïeten.'

Geen getuigenis

Tijdens een proces in 2007 tegen de katholieke geestelijke Cristian Federico von Wernich, die actief meedeed aan de onderdrukking van de junta, weigerde Bergoglio tot twee maal toe te getuigen. Dat leverde hem weinig sympathie op bij de slachtoffers.