EUROPA LEAGUE. Tottenham bibberend door, sublieme Hazard kwalificeert zich met Chelsea
Foto: Belga
Tottenham verdedigde tegen Inter een 3-0 voorsprong maar kon pas na verlengingen en een 4-1 nederlaag doorstoten naar de achtste finales van de Europa Leagua. Ook Chelsea ging door dankzij 3-1 winst tegen Steaua Boekarest. Eden Hazard speelde een erg sterke partij. Voor het Zenit van Axel Witsel en Nicolas Lombaerts zit de Europa League erop ondanks een 1-0 overwinning tegen FC Bazel.

Tottenham zweet maar houdt stand

Moussa Dembele en Jan Verthongen zakten met een gerustellende 3-0 voorsprong af naar Milaan. Maar Inter was klaar voor de strijd en drukte Tottenham helemaal weg. Guarin kopte na twintig minuten de 1-0 binnen. Vlak na rust verdubbelde Palacio de score en een kwartier voor tijd verdween een vrijetrap van Cassano via Gallas in doel. Tottenham sloeg tijdens de verlengingen eerst toe via Adebayor, die scoorde na een solo en schot van Dembele. Inter kon nog tegenscoren via Álvarez maar het bleef bij 4-1. Door het uitdoelpunt kwalificeerden de Engelsen zich dus alsnog voor de achtste finales. 

Hazard top tegen Steaua Boekarest

Chelsea moest een 1-0 nederlaag uit de heenwedstrijd ophalen maar liet het eerste halfuur nauwelijks iets zien. Maar een versnelling van Mata leidde tot de openingstreffer van de Spanjaard. De Roemenen scoorden echter vlak voor rust de 1-1 via verdediger Chirices. De tweede helft was helemaal voor Chelsea. Eerst scoorde Terry na een stilstaande fase en Fernando Torres dikte aan tot 3-1 na een sublieme hak van Hazard. De Belg dwong nog een penalty af maar Torres knalde die tegen de dwarsligger.

Newcastle gaat door in laatste seconden

De wedstrijd tussen Newcastle en Anzhi was er geen om in te kaderen. Net als in de heenwedstrijd, die op 0-0 eindigde, waren de kansen schaars. Dit scenario leek zich opnieuw te herhalen maar dat was zonder Papiss Cissé gerekend. Die maakte in de allerlaatste minuut van de extra tijd de treffer van de kwalificatie voor Newcastle. Bij Anzhi kreeg Carcela in de eerste helft twee keer geel. 

Benfica schakelt Bordeaux uit

Benfica had de heenwedstrijd met 1-0 gewonnen en leek na een half uur op weg naar de achtste finales na een doelpunt van Jardel. Bordeauxdoelman Carrasso ging niet vrijuit. De Fransen brachten weinig maar scoorden in de 74ste minuut de gelijkmaker via Diabaté. Een minuut later scoorde de onvermijdelijke Óscar Cardozo al opnieuw voor Benfica. In de blessuretijd milderde Jardel met een owngoal tot 2-2 maar opnieuw Cardozo schonk Benfica, wederom een minuut later, de 3-2 zege. 

Fenerbahçe stelt kwalificatie veilig

De Turken van Fenerbahçe vatten de terugwedstrijd tegen de Tsjechen van Plzen aan zonder fans maar met een bonus van één doelpunt. Vlak voor rust schoot Salih Uçan Fenerbahçe op een 1-0 voorsprong. Daarna zakten de Turken echter weg en Plzen bracht spanning in de wedstrijd door een doelpunt van Darida op het uur. Maar verder kwamen de Tsjechen niet meer.  

Lazio makkelijk verder

Lazio Roma verdedigde thuis, zonder fans, een 2-0 voorsprong van in de heenwedstrijd. De Romeinen lieten er geen gras over groeien en scoorden al na zes minuten de 1-0 via Libor Kozák. De lijdensweg van Stuttgart werd twee minuten later compleet toen de Tsjech opnieuw scoorde en Lazio op rozen zette. Hij fusilleerde doelman Ulreich met een hard schot. De wedstrijd bloedde daarna nagenoeg helemaal dood. Hajnal (ex-STVV) scoorde nog een eerredder maar opnieuw Kozák dikte vlak voor affluiten de score nog aan tot 3-1. 

Bazel houdt Zenit af

Zenit St.-Petersburg moest stevig aan de bak na het 2-0 verlies in Bazel. De Russen scoorden op het halfuur een volledig Belgisch doelpunt. Axel Witsel kopte van dichtbij een deviatie van Nicolas Lombaerts in doel. Zenit creërde daarna een hoop kansen maar kon niet meer scoren. Danny schoot een kwartier voor tijd onbeholpen over en Bystrov raakte de paal. Kapitein Shirokov kreeg in de 85ste minuut de ultieme kans om verlengingen af te dwingen maar zijn strafschop werd gepakt door Sommer. 

Rubin Kazan door na verlengingen

Het Russische Rubin Kazan mag zich opmaken voor de achtste finales. In een wedstrijd die nooit kon bekoren, won het na verlengingen van het Spaanse Levante. Na 90 minuten stond het, net als in de heenwedstrijd, nog altijd 0-0. Rubin drukte in de verlengingen door en scoorde in de 100ste minuut via Rondón. Elf minuten later zette Dyadyun de 2-0 eindscore op het bord.

 

Uitslagen

Om 18u00:

Rubin Kazan - Levante 2-0 (nv) (0-0)

Zenit St.-Petersburg - FC Bazel 1-0 (0-2)

Om 19u00:

Inter Milaan - Tottenham 4-1 (nv) (0-3)

Om 21u05:

Newcastle - Anzhi 1-0 (0-0)

Chelsea - Steaua Boekarest 3-1 (0-1)

Bordeaux - Benfica 2-3 (0-1)

Lazio - VfB Stuttgart 3-1 (2-0)

Fenerbahçe - Viktoria Plzen 1-1 (1-0)

De kwartfinales worden op 4 (heen) en 11 april (terug) afgewerkt.