Negende klim op rij voor Wall Street

Een half uur voor slot boekte Wall Street gisteren een lichte winst, maar die was voldoende om de Dow Jones zijn negende winstdag op rij te bezorgen, de eerste keer sinds 1996. Het optimisme groeit in de grootste economie ter wereld. Dit jaar klom de index al meer dan 10 procent.

Maar ook de Europese aandelenmarkten zijn op weg naar een uitstekend eerste kwartaal. Wie belegde in de Stoxx 600, zit sinds begin dit jaar al op 5,6 procent winst.

De fundamentele vraag waar nogal wat beleggers nu mee worstelen, is of ze daarmee het beste gehad hebben en beter hun winst nemen, dan wel of ze rustig moeten blijven omdat er nog flink wat koerswinst in de pijplijn zit.

Gisteren waren de winsten aan beide kanten van de oceaan alvast gering, wachtend op overtuigend nieuws om door te stomen. In Europa bleven de meeste bedrijfsresultaten waar gisteren mee uitgepakt werd onder de verwachtingen.

Het Europees statistisch bureau pakte gisterochtend ook uit met cijfers over de industriële productie in eurozone. En die vielen nog geen klein beetje tegen. Een daling met 0,4 procent, terwijl de modale verwachting van economen op een krimp van nauwelijks 0,1 procent uitkwam. Het heeft er dus alle schijn van dat de recessie in de eurozone zich zal uitstrekken tot het eerste kwartaal van dit jaar.

Alles bij elkaar genomen was ter plaatse trappelen gisteren dus al een hele prestatie. Sommigen zien er een teken van sterkte in. Zoals Daniel Morris, de marktstrateeg van zakenbank JPMorgan Chase, die ‘trendmatig nog voor het hele verdere jaar een stijging van de Europese aandelenkoersen' verwacht.

In de VS bleek gisteren dat de kleinhandelsverkopen in januari met 1,1 procent zijn gestegen, de sterkste vooruitgang sinds september. Maar het blijft wachten op duidelijke en vooral aanhoudende tekenen dat dit soort nieuws ook effect heeft op de — naar VS-normen — nog steeds erg hoge werkloosheid.

De marktpsychologie in de VS is volgens analisten veranderd van ‘verkopen na een koersopstoot' naar ‘kopen als de koers even zakt'. En dat scheelt een slok op de borrel. Bovendien blijken de Amerikaanse aandelen, ondanks de recente recordniveaus die de Dow Jones haalde, nog steeds ondergewaardeerd. Toch voor wie gelooft dat de geschiedenis zich herhaalt.

De S&P 500 staat nu op gemiddeld 15,3 keer de gerapporteerde winsten. Het hoogste peil in 22 maanden, maar nog steeds 7,4 procent onder het gemiddelde (16,6) van het afgelopen decennium. Ook de Dow Jones staat met een koers-winst verhouding van gemiddeld 14,1 op het hoogste peil in bijna twee jaar, maar blijft daarmee nog 11 procent onder het gemiddelde niveau van de jongste tien jaar, dat 15,8 bedraagt.