'iPad verliest dit jaar leidende positie'
Tablets van Apple en Samsung strijden om marktleiderschap. Foto: AP
De iPad zal dit jaar zijn leidende positie in de tabletmarkt verliezen aan tablets die draaien op het Android-besturingssysteem, van Google. Dat voorspelt marktonderzoeker International Data Corp (IDC) dinsdag. Bij de smartphones is Android al marktleider.

IDC gaat ervan uit dat dit jaar 190 miljoen tablets in omloop zullen zijn. Eerder stond die raming nog op 172,4 exemplaren. Het voortouw zal daarbij genomen worden door kleinere, goedkopere modellen. 'De helft van het aantal tablets dat het afgelopen kwartaal op de markt kwam, heeft een scherm dat kleiner is dan 8 inch. We denken dat het aantal kleinere apparaten de komende jaren blijft groeien', aldus IDC.

Androidtablets kenden in 2012 al een sterke opmars en zullen in 2013 populair blijven. IDC denkt dat het besturingssysteem van Google dit jaar zal pieken met een marktaandeel van 48,8 procent. In een vorige prognose werd nog uitgegaan van 41,5 procent. iOS, waar iPad op draait, zou volgens de onderzoekers afglijden van 51 procent in 2012 naar 46 procent., verwachten de onderzoekers.

Verwacht wordt bovendien dat Microsoft op termijn met de Windows 8-tablets marktaandeel van beiden zal gaan afsnoepen.