Vincenzo Nibali houdt stand in slottijdrit en wint Tirreno Adriatico
Tony Martin won de afsluitende tijdrit in San Benedetto del Tronto. Foto: belga
De Italiaan Vincenzo Nibali (Astana) heeft voor de tweede opeenvolgende keer de Tirreno Adriatico gewonnen. In de afsluitende tijdrit moest hij 11 seconden toegeven op belager Christopher Froome (Sky Procycling), maar dat was voldoende om de eindwinst te verzekeren. De Duitser Tony Martin (Omega Pharma-Quick.Step) was de beste in zevende en laatste etappe in San Benedetto del Tronto.

Richttijd Cancellara

De eerste echte richttijd van de dag kwam op naam van de Zwitser Fabian Cancellara. Hij deed 10 min en 37 seconden over de 9,2 kilometer. De Zwitser had wel de pech dat de baan nog een beetje nat was. Lang bleef de tijd van Cancellara echter niet op de tabellen staan. Adrian Malori, het 23-jarige talent van Lampre-Merida, reed niet veel later (in dezelfde omstandigheden) nog zes seconden sneller dan de Zwitser. Ook landgenoot Stijn Devolder beet zijn tanden stuk. Hij werd beste Belg op een 14de plaats in 10'49".

Martin

Het feestje van Malori bleef duren tot Tony Martin zich met de debatten ging bemoeien. De wereldkampioen tijdrijden moest serieus uit zijn pijp komen, maar ging toch zes seconden onder de tijd van de Italiaan en deed met 10'25" een serieuze gooi naar de dagwinst, hij reed de tijdrit aan een gemiddelde van net geen 53 km/u. De Costa Ricaan Andrey Amador (Movistar) verdrong Cancellara nog wel van de derde plaats, maar niemand dook onder de tijd van Martin en hij won de afsluitende tijdrit.

Froome bijt tanden stuk

Bij de favorieten was het uitkijken wie Vincenzo Nibali nog kon bedreigen als eindwinnaar. Alberto Contador reed een goede tijdrit en stootte Joaquin Rodriguez nog van het podium. Froome deed er nog alles aan om Nibali van de troon te stoten, maar de Italiaan hield met een eindtijd van 10'51" en een twaalfde plaats al bij al makkelijk stand, had in het klassement nog 23 seconden over en wint voor de tweede opeenvolgende keer Tirreno-Adriatico. Froome strandde in daguitslag op een zesde plaats (10'41) en bleef zo tweede op het eindpodium. Alberto Contador (Team Saxo-Tinkoff) mag als derde op het podium.

De 28-jarige Nibali is de eerste renner sinds de Zwitser Tony Rominger (in 1989 en 1990) die de 'Koers van de Twee Zeeën' twee jaar na elkaar wint. Roger De Vlaeminck is met zes eindzeges recordhouder.

Rituitslag:

1. Tony Martin 10'25"
2. Adriano Malori +6"
3. Andrey Amador +10"
4. Fabian Cancellara +12"
5. Nicolas Jonathan Castroviejo +14
6. Chris Froome +15"
7. Hayden Roulston +20"
8. Michal Kwiatkowski +21"
9. Dario Cataldo +23"
10. Alex Dowsett +23"

Algemeen klassement:

1. Vincenzo Nibali 28u08'17"
2. Chris Froome +23"
3. Alberto Contador +52"
4. Michal Kwiatkowski +53"
5. Joaquin Rodriguez +54"
6. Christopher Horner +1'21"
7.Mauro Santambrogio +2'03"
8.Andrey Amador +2'42"
9. Przemyslaw Niemiec + 3'35"
10. Wouter Poels +3'35"

Bekijk de volledige rituitslag op de wedstrijdpagina van Sportwereld.be!