‘Racisme nog verergerd sinds Breivik-drama’
Foto: AFP
Vrijheid van meningsuiting wordt vaak als excuus gebruikt voor racistische uitlatingen. Dat stelt het Europees Netwerk Tegen Racisme (ENAR) in een nieuwe publicatie. De organisatie wil dat beleidsmakers het groeiende racisme aanpakken.

Vrijheid van meningsuiting in Europa vandaag veel meer gebruikt om racistische uitlatingen goed te keuren, aldus ENAR. Ook de 'witte slachtofferrol', het fenomeen waarbij minderheden als gevaarlijk worden bestempeld voor de autochtone bevolking, komt volgens het netwerk steeds frequenter voor.

'Door die recente ontwikkelingen zijn racistische uitlatingen politiek aanvaardbaar geworden', stelt de organisatie scherp. 'Europese staten en politieke leiders nemen hun verantwoordelijkheid niet op uit angst dat ze een deel van hun kiezerspubliek zouden verliezen. Nochtans steunt twee derde van de Europese bevolking een beleid waarin gelijkheid en gerechtigheid belangrijk zijn.'

Kwalitatieve job voor iedereen

ENAR roept politieke leiders op een beleid te voeren dat gelijke rechten biedt voor iedereen, door ervoor te zorgen dat iedere mens toegang heeft tot een kwalitatieve job. Het netwerk raadt aan om te starten met lokale initiatieven in wijken waar de ongelijkheid het grootst is.

'We hoopten dat leiders na het Breivik-drama wakker geworden zouden zijn en dat dingen in de positieve zin zouden veranderen', zegt Chibo Onyeji van ENAR. 'Maar twee jaar later is de situatie nog slechter. Als de politieke leiders niet weten hoe ze het gebrek aan gelijkheid moeten aanpakken, dan helpen we hen daar graag bij.'