Koen Geens: ‘Regering denkt na over alternatief plan voor Arco-coöperanten’
Koen Geens Foto: Dieter Telemans
De regering wacht de beslissing van de Raad van State over de Arco-garantieregeling niet af. Dat heeft minister van Financiën Koen Geens (CD&V) verklaard op de RTBF-radio. Geens probeerde ook de gemoederen met regeringspartner Didier Reynders (MR) te sussen.

Maandag raakte bekend dat de Raad van State van plan is zich snel uit te spreken over de staatswaarborg die werd verleend aan de 800.000 Arco-coöperanten, nadat Dexia in 2011 ten onder ging. 

Die uitspraak komt er nadat een tiental Dexia-aandeelhouders, waaronder de Vlaamse federatie voor Beleggers (VFB) een rechtszaak aanspanden. De aandeelhouders menen dat ook de Arco-coöperanten beleggers zijn, en met de waarborg dus een onrechtmatig voordeel genieten.

Als de raad een negatief arrest uitspreekt over de waarborgregeling, dreigen de Arco-coöperanten hun spaargeld, 1,5 miljard euro in totaal, kwijt te spelen. Als die spaarders daarop beslissen Belfius te verlaten, betekent dat ook voor de staatsbank, en dus voor de overheid, een ramp.

Geens: 'Hypothetische vragen'

Geens stelde in La Première op RTBF dat hij de coöperanten als spaarders blijft beschouwen. Hun dividenden werden namelijk als interesten op spaargeld gezien.

De federale regering houdt wel degelijk rekening met een verwerping van de Arco-garantieregeling door de Raad van State, aldus Geens, ook al benadrukt de minister dat het voorlopig om hypothetische vragen gaat. ‘We denken erover na.’

'Geen oorlog tussen CD&V en Reynders'

Geens toonde begrip voor de vragen van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders, die had laten verstaan dat Geens' voorganger Steven Vanackere verkeerde cijfers had gegeven over de fiscale ontvangsten.

'Twee weken geleden sprak de minister van Financiën over een miljard euro minder ontvangsten. Nu schat het monitoringcomité de ontsporing op 2,5 miljard. Dat is ongezien', aldus Geens.

De kersverse minister gelooft echter niet dat deze misrekening sporen zal nalaten tussen de regeringspartners: 'Er is geen oorlog tussen CD&V en mijnheer Reynders. Nadat hij al een minister van Financiën verloren was, heeft mijnheer Beke me willen beschermen. Ik bedank hem daarvoor.'

Geens respecteert Reynders: 'Het is een intelligente man en ook zeer begaafd. Hij kent de dossiers op Financiën veel beter dan ik, die er nog maar net aan begonnen ben. We gaan zeer goed samenwerken.'

'