Crevits: 'Nu keihard werken, achteraf bekijken of er vroeg genoeg gestrooid is'
Crevits Foto: Photo News
Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V) wil na de winterprik evalueren of er tijdig gestrooid werd. 'Nu komt het erop aan de wegen berijdbaar te houden', zei ze dinsdag in De Ochtend op Radio 1.

Maandag werd aan de strooidiensten uitdrukkelijk gevraagd om preventief uit te rukken. Volgens Crevits moet bekeken worden of er effectief vroeg genoeg werd gestrooid.

'Maar op een aantal plaatsen waren de temperaturen gisteren nog positief, het was nat, er was veel wind... Als je dan strooit, waait alles weg', legt ze uit. 'Dat zijn zaken die moeten bekeken worden. Ik zal een grondige evaluatie doen.'

'Het is mij formeel bevestigd dat er vanaf vanmorgen vroeg (opnieuw) overal preventief gestrooid werd. Maar als er natuurlijk een hevige wind staat, kan het zijn dat het zout niet goed kan inwerken.'

Vrachtwagenverbod

Voor de minister is het belangrijk dat er nu volop geruimd en verder gestrooid wordt. 'Nu moet iedereen keihard werken, en dat is ook aan het gebeuren.' Ze ziet dat de politiediensten, het Agentschap Wegen en Verkeer en het Verkeerscentrum goed samenwerken.

Crevits hoort nu 'voor het eerst' dat vrachtwagens problemen hebben aan de op- en afritten van autosnelwegen, onder meer in West-Vlaanderen. 

In Frankrijk geldt al zo'n verbod. 'Bij ons is al over zo'n vrachtwagenverbod nagedacht. Maar de sector zelf zei toen dat het in Vlaanderen niet nodig is om zo'n verbod in te voeren. Vlaanderen is plat', zei Crevits. 

Er was overeengekomen dat vrachtwagens niet verplicht aan de kant moesten, 'maar ook dat moeten we bekijken', zegt de minister nu.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig