‘Chauffeurs waren geen deelnemers aan sneeuwklas'

De Vereniging Openluchtklassen (VOK), die samen met Intersoc en de Zwitserse gemeente Saint-Luc een gedenksteen liet plaatsen voor de overleden slachtoffers van de busramp in Sierre, stelt in een persbericht dat er een nieuwe gedenkplaat werd gemaakt zonder de namen van de buschauffeurs, omdat enkele ouders wilden dat alleen de deelnemers aan de sneeuwklas zouden vermeld worden.

De gedenksteen staat in Saint-Luc, waar de kinderen en hun begeleiders met vakantie waren in de week voor het fatale ongeval. De VOK heeft de tekst hiervoor aangeleverd, met aanvankelijk de namen van alle slachtoffers, inclusief die van beide overleden buschauffeurs. ‘Na de realisatie van het monument in december 2012 hebben we de tekst ervan ter informatie doorgestuurd naar de twee betrokken scholen in Heverlee en Lommel', zegt Marina Claes van de VOK.

‘Hierop hebben we heel wat positieve reacties gekregen, doch ook enkele reacties van ouders met gemengde gevoelens. Hierbij werd door ouders onder meer aangegeven dat eigenlijk alleen de leerlingen met hun begeleiders op sneeuwklas in Saint-Luc verbleven, dus niet de chauffeurs. De bus heeft hen enkel gebracht en opgehaald en de chauffeurs zijn tijdens de sneeuwklas niet in Saint-Luc gebleven.'

De VOK heeft uit respect voor deze ouders dan beslist om een nieuwe plaat te maken, waar de namen van de chauffeurs niet op vermeld staan. ‘Wij hadden zeker niet de bedoeling iemand te kwetsen, maar wilden de beschadiging en schending van het monument vermijden', aldus nog Marina Claes.